Прочитај ми чланак

УГУРАВАЊЕ СРБИЈЕ У ЕУ: Имаћемо осам отворених поглавља

0

Корак напред у евроинтеграцијама очекује сутра нашу земљу на конференцији у Бриселу. План је да до краја 2018. отворимо преговоре за свих 35 области. Ускоро и поглавље 29 о царинској унији

Важан корак напред у процесу приступања Европској унији учиниће Србија сутра у Бриселу отварањем два нова преговарачка поглавља. Малтешко кружно председништво на дневни ред ставило је области 26 и 20 које третирају образовање и културу, односно предузетништво и индустријску политику. Претходно је сагласност за ова два поглавља постигнута на Радној групи за проширење, а отварање је ове недеље једногласно одобрио и комитет амбасадора.

zastava-srbija-evropska-unija-eu_660x330

– Малтешком председништву Савета ЕУ је веома драго што смо били у могућности да допринесемо отварању ова два важна поглавља и привременом затварању једног. То представља још један важан и позитиван корак Србије у приступном процесу – истакао је за “Новости” бриселски портпарол председавајућег ЕУ Анис Касар.

Ред је, тако, коначно дошао и на поглавље 26, које је технички било спремно још у децембру, али га је Хрватска тада блокирала, што је изазвало доста критика на рачун званичног Загреба, из Србије, али и из целе ЕУ. Договор је, у међувремену постигнут, а Малтежани су се трудили да овој области прикључе бар још једну, што су и остварили.

Такође, припреме су биле поодмакле и за поглавље 29 које се тиче царинске уније, али није било довољно времена да се оне у потпуности приведу крају. Ова област сасвим извесно наћи ће се на столу у следећој тури.

Србија ће, од сутра, тако, имати отворених укупно 8 од 35 поглавља. Претходно су преговори започети за области 32 (финансијска контрола), 35 (остала питања, у нашем случају Косово), 23 (правосуђе и основна људска права), 24 (правда, слобода и сигурност), 5 (јавне набавке) и 25 (наука и истраживање).

Истовремено, две области, 25, раније, а сада и 26, биће привремено затворене, јер о њима нема шта да се преговара, пошто у овом домену не постоје европске тековине. Што се тиче привременог аспекта затварања, он је више језичког карактера, јер се, по правилу, сва поглавља најпре привремено затворе и тако држе до коначног краја преговора.

Сутрашња Међувладина конференција почиње у 11 сати у згради Јустус Липсијус у седишту европских институција. Савет ЕУ том приликом представљаће заменик премијера Малте Луис Грек, испред Европске комисије присуствоваће комесар за политику суседства и преговоре о проширењу Јоханес Хан, док ће Србију заступати Јадранка Јоксимовић, министар задужена за европске интеграције.

Циљ Србије је, да устаљеним ритмом до краја следеће године отвори све преговарачке области.

КАСАР: ПОЗИТИВНИ ЗАМАХ

Србија доста очекује од председавања Малте током прве половине ове године. Намера је да до средине 2017. буде организована још једна Међувладина конференција на којој би требало да буде отворено више нових поглавља.

– Очекујемо да одржимо позитивни замах са нашим српским партнерима у наредним месецима – потврдио је Касар за наш лист.