Прочитај ми чланак

УГЉАНИН: Српска држава је геноцидна творевина, њено име дискриминише мањине

0

Председник Бошњачког националног вијећа казао је да "српска држава за Бошњаке у Србији представља геноцидну творевину, са неприхватљивим именом и начином њене организације"

Председник Бошњачког националног вијећа Сулејман Угљанин казао је на конференцији за новинаре да „српска држава за Бошњаке у Србији представља геноцидну творевину, са неприхватљивим именом и начином њене организације“.

Угљанин је навео да се помињањем „српске државе“ врши дискриминација над свима који не припадају већинском народу, те да се БНВ труди да се уставним променама Бошњацима да статус државотворног и конститутивног народа у држави Србији. 

Према његовим речима, у уставним променама требало би да се „Санџаку обезбеди статус покрајине, односно средњи ниво власти“.

„У том контексту такође инсистирамо на ревизији Акционог плана за поглавље 24 у оквиру преговара Србије са ЕУ и мањинског акционог плана. То су кључне ствари на којима ми радимо“, казао је Угљанин.

Како је навео, о положају Бошњака у Србији говорио је „због чињенице да у протеклих 28 година државни органи Србије учинили све што је било у њиховој моћи да протерају Бошњаке са ових простора и да им обесмисле живот“.

У то је, каже, била укључена и полиција Србије у време Слободана Милошевића, а да се стање није променило, оптужује даље Угљанин, говори реаговање српске полиције и министра после догађаја од 30. септембра у Тутину, те нереаговање на поступке Муамера Зукорлића.

СТЕФАНОВИЋ: УГЉАНИНОВА ИЗЈАВА УВРЕДЉИВА И ЗА СРБЕ И ЗА БОШЊАКЕ

Изјава Сулејмана Угљанина веома је увредљива, не само за Србе, већ и за Бошњаке и све друге грађане Републике Србије, рекао је данас потпредседник Владе Србије Небојша Стефановић.

Председник СДА је раније данас изјавио да „српска држава за Бошњаке у Србији представља геноцидну творевину, са неприхватљивим именом и начином њене организације“, на шта је потпредседник српске владе оштро реаговао:

„Изјава Сулејмана Угљанина је не само катастрофална и бедна, већ је веома увредљива, не само за Србе, већ и за Бошњаке и све друге грађане Републике Србије. Уверен сам да ће државни органи у складу са Уставом и законом умети да реагују“, истакао је Стефановић у изјави за Танјуг.

Јовановић (ДСС): Скандалозна изјава Угљанина да је Србија за Бошњаке геноцидна творевина

БЕОГРАД – Председник Демократске странке Србије (ДСС) Милош Јовановић оценио је данас да је изјава лидера Бошњачког националног вијећа (БНВ) Сулејмана Угљанина да српска држава за Бошњаке представља „геноцидну творевину“, „скандалозна и апсолутно неприхватљива“.

Јовановић је оценио и да је неприхватљив захтев БНВ-а да Рашка област добије статус покрајине и да грађани Србије исламске вероисповести добију статус народа који би постао уставна категорија.

„Наставак дезинтеграционих процеса који су на делу у Србији недопустив је и крајње је време да сви грађани наше земље коначно схвате да Србија неће одустати од сопствене територијалне целовитости нити ће политички децентрализовати земљу стварањем нових територијалних аутономија“, казао је Јовановић а пренео ДСС.

Председник те странке је оценио да ће политика очувања Косова и Метохије у саставу Србије бити „кључ будућности и стабилности наше земље“, додајући да би политика предаје „отворила низ врло тешких геополитичких питања која би засигурно угрозила будућност наше земље и деце“.

Председник Бошњачког националног вијећа (БНВ) Сулејман Угљанин изјавио је раније данас да Бошњаци признају државу Србију која ће бити заснована на владавини права, али не и српску државу. Угљанин је на конференцији за новинаре рекао да српска држава за Бошњаке представља „геноцидну творевину, са неприхватљивим именом и начином њене организације“.

„Појам српске државе су увели ови који су данас на власти, а он је сам по себи дискриминаторски над свима који не припадају већинском народу. Ми инсистирамо да у новом Уставу Србије Бошњаци добију статус народа, да се Санџаку обезбеди статус покрајине, односно средњи ниво власти, као и на ревизији Акционог плана за приступање Србије Европској унији (ЕУ)“, рекао је Угљанин.