Прочитај ми чланак

УЦЕНИО ВУЧИЋА? Гашић извисио, Стефановићу остаје МУП!

0

Небојша Стефановић, доктор, факултетлија или средњошколац свеједно, показао је зубе Александру Вучићу и у новој Влади остаће на челу министарства полиције. Уз зубе је др Небојша одржао и неколико конференција за штампу, те објавио текстове које је назвао ауторским као даних је писао у "Ало" и "Вечерењим новостима". Текстове са шефу му омиљеним темама - Ђилас и Ђилас и опозиција.

Упућени кажу да разговор Вучича и Стефановића није био пријатан. Вучич је др Небојши нудио место министра војске уместо у магли изгубљеног Вулина, али је Стефановић остао доследан да једино што може да прихвати је министарство које тренутно води. После почетног шока дрчношћу човека кога је пре 20-ак година третирао као посилног и који је служио да иде до продавнице или носи торбицу, који је сваки поштени радикал дужио, Вучић је морао да спусти гард и да прихвати Стефановићев ултиматум.

Није за то само заслужна подршка коју Стефанович ужива од Сједињених Америчких Држава, исто као и Зорана Михајловић, овде је у питању контрола над београдском организацијом. Наиме, др Небојша чврсто влада градским одбором СНС-а и давно је одбио све покушаје Андреја Вучича да му ту контролу преотме. Чланови СНС-а кажу да нема човека у Београду који је члан, који му се обратио и коме Стефановић није помогао. Свестан ове чињенице, Вучић је у једном тренутку дао налог да се преброје и посланици, односно да се види колико би њих сутра, ако Стефановић крене у неку своју причу, пошло за њим.

Пошто је све сабрао, Вучић је решио да му је ипак боље да слаже Братислава Гашића коме је обећао функцију министра полиције, него Небојшу Стефановића. Тако ће Гашић и даље остати на челу БИА, с тим што је Вучићева идеја да овај цео аранжман орочи на две године. То орочавање и није суштински важно јер је јасно да ће Србија имати ванредне парламентарне изборе пре тог рока. Али оно што јесте важно је да Братислав Гашић по ко зна који пут остаје кратких рукава у дворским Вучићевим играма.

Својевремено смењен с места министра одбране када је рејтингом почео да угрожава Вучића, потом постављен на функцију са које јако тешко може да оде било где другде осим у затвор. Наиме, БИА данс толико крши закон, почев од праћења опозиционих лидера, прислушкивања, скидања мејлова, порука на свим апликацијама, па до умешаности у кривична дела трговине наротицима, да је апсолутно јасно да ће сви који данас воде службу државне безбедности за то бити кривично гоњени. У самој БИА се стари оперативци шале да ће Раде Марковић напокон добити цимера са којим ће имати о чему да прича…

Све у свему, могло би се рећи да Стефановић и даље јаше, да је у седлу и да је снажнији него икад. Гашић? И он је у седлу, само је питање кога јаше – коња или магарца…