Прочитај ми чланак

У ВОЈВОДИНИ СА НАПРЕДЊАЦИМА У ВЛАСТИ аутономаши, социјалисти, радикали и Мађари

0

Након недавно одржаних избора, градови и општине у Војводини кренули су у конституисање локалних власти.

zastave Srbije i Vojvodine Ima li agonije u Vojvodini
И док се на републичком нивоу увелико спекулише ко са ким може или не у коалицију, у сенци виших нивоа на локалима се праве најразличитије комбинације. Стручњаци поручују да је то природно стање и да је за локал најважније да се оформе стабилне власти, које ће бити компетентне да решавају проблеме грађана.

На последњој седници скупштине у Aлибунару договорено је да ће у власти учествовати Српска напредна странка (СНС), Социјалистичка партија Србије (СПС) и Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ).

Власт је договорена и у Бачу, а коалициони споразум потписали су СНС, ЛСВ, Покрет социјалиста (ПС) и Савез војвођанских Мађара (СВМ). У тој општини опозицију ће чинити СПС и Српска радикална странка (СРС) и Демократска странка (ДС).

покрајина војводина политицки слогани слоган кутија избори гласање председницки опстински покрајински цензус гласацки листиц коалиција гласаци слогани парламент сазив скупстина бираци партије странке странка.

Коалиција између СНС и ЛСВ договорена је и у Иригу, где ће у власти учествовати и одборници ПС и СПС.

Конститутивна седница одржана је и у Кикинди, где ће заједно са СНС у градској власти учествовати и СВМ, док су у опозицији остали и СПС и ЛСВ, као и демократе.

Вршац је прва локална самоуправа чије ће руководство преузети жена, јер је за градоначелницу изабрана Драгана Митровић из СНС. Ту странку су у Вршцу подржали и одборници Покрета „Вршачка регија, европска регија“, а опозицију ће чинити СПС, ГГ „За бољи Вршац“, ДС и Покрет „Доста је било“.

На данашњој седници скупштине општине Aпатин одборници СПС су напустили заседање, када се видело да је СНС успела да обезбеди већину за формирање власти у тој општини. СНС су подржали и одборник са листе ДС Бруно Урбановски, као и одборник са листе СРС Миодраг Павловић, чиме је СНС добила већину потребну за формирање власти у Aпатину.

У Панчеву СНС и СВМ

Конститутивна седница одржана је и у Панчеву, где ће на власти бити СНС и СВМ. Прва општина која је формирала власт након локалних избора била је Сечањ, а СНС су у том месту подржали одборници СРС.

Директор Центра за регионализам Aлександар Попов оценио је да у шароликим коалицијама на локалном нивоу нема ништа чудно, јер се ситуација на том нивоу разликује од виших нивоа.

„Парадокс избора у Србији је што се они у исто време расписују на сва три нивоа, па се помешају ‘бабе и жабе’. У развијеним демократијама то није случај, и када би се у Србији раздвојили локални од осталих избора лакше би се испољиила воља бирача на локалним нивоима, јер ту уосталом ни теме нису исте као у случају републике“, казао је за РТВ Попов.

Он је додао и да се, уз сав централизам странака у Србији, људи у општинским одборима морају бавити локалним проблемима, па су због тога и другачији односи.

„И то је разумљиво јер они сви живе у истом месту и брину исте бриге, па и боље разумеју потребе од страначких централа, које се често љуте на њих“, истакао је Попов.

Директор Центра за регионализам је оценио и да су на локалном нивоу иделошке разлике мање оштре, а да се несугласице заправо највише јављају због персоналних подела, односно несугласица око тога коме ће која фотеља припасти.

Попов се сложио и да је за локалне средине најважније да се направе стабилне коалиције и власти, али и оне које су компетентне да решавају проблеме грађана.

Aпатин: Носиоци листа ДС и СРС подржали СНС

У Aпатину су одборници до тада владајуће Социјалистичке партије Србије (СПС) напустили конститутивну седницу Скупштине општине када се видело да је Српска напредна странка (СНС) успела да обезбеди већину за формирање нове власти у тој општини. …

Носилац листе Демократске странке, лекар уролог др Бруно Урбановски, као и носилац листе Српске радикалне странке (СРС) др Миодраг Павловић на последњим изборима, подржали су јутрос апатинске напредњаке и дали им већину потребну за формирање власти у тој општини.

За председника Скупштине општине изабран је Милан Шкрбић, садашњи члан СНС, а некадашњи радикал, а након тајног гласања за председника општине изабран је Радивој Секулић, такође из СНС, локални бизнисмен и власник компаније Aлупласт.

Одборници из СПС нису учествовали у раду Скупштине општине.

Српска напредна странка је након завршетка конститутивне седнице саопштила да је Секулића на месту председника Општине Aпатин подржало 12 одборника СНС, 1 одборник СРС, 1 одборник СВМ и 1 независан одборник.

„Миодраг Павловић је изабран на листи Српске радикалне странке и одлучено је да он приступи нашој коалицији и ту је све јасно. Бруно Урбановски је изабран на листи ДС-а и он је одлучио да да подршку овој већини. То је његово лично право“, каже председник Скупштине општине Aпатин Милан Шкрбић.

Урбановски ће бити искључен из ДС

Др Бруно Урбановски, који је својим гласањем у Скупштини општине Aпатин омогућио Српској напредној странци да дође на власт, биће искључен из Демократске странке, саопштила је данас ДС. „Демократска странка је настала пре двадесет шест година управо да би се борила против система вредности који већ четири године ствара Српска напредна странка, да би се борила за демократију, модерно, уређено друштво, владавину права, јаке институције и бољи живот грађана“, додаје се у саопштењу. Због тога је одлука Председништва да са Српском радикалном странком и Српском напредном странком неће улазити у коалиције ни на једном нивоу, неће са њима сарађивати, нити им омогућавати да добију прилику да и даљу упропаштавају животе грађана Србије била једина логична и једина могућа, кажу демократе. „Српска напредна странка, која је већ у тој општини киднаповала, застрашивала и уцењивала одборнике, не сме имати никакву подршку никога из Демократске странке и ничији лични интерес неће бити испред интереса грађана Србије“, саопштила је ДС.

Радивој Секулић, председник општине, задовољан је током данашње седнице.

„Изабран сам на четири године и ако нешто не урадим добро, народ ће ме сменити. Зашто сада на силу или било какви покушаји. Било је свега, али не бих да коментаришем. Задовољан сам данашњим даном, лепо је протекло са наше стране“, каже Секулић.

Одборници Социјалистичке партије Србије скупштину су напустили после верификације мандата. Власт у Aпатину изгубили су после 12 година.

„Можда је тако и боље. Вјерица Радета, из Српске радикалне странке, када је била у Aпатину да присиљава радикале да пређу на другу страну, рекла је да ће Aпатин остати изолован уколико напредњаци не буду на власти“, казао је бивши председник Општине Aпатин Живорад Смиљанић (СПС).

Скупштина општине Aпатин има 29 одборника. По 12 мандато освојили су социјалисти и напредњаци, по два радикали и демократе и један мандат Савез војвођанских Мађара.

За заменика председника Општине изабрана је Дубравка Кораћ, за заменика председника Скупштине општине изабрана је Ника Петровић. За секретара СО Aпатин изабран је Марко Ђумић.

„Киднаповање“ Павловића

Локална Телевизија Aпатин најављивала је ову седницу као једну од најбурнијих седница Скупштине општине у историји Aпатина, а можда и Војводине.

Aпатин је већ више недеља у центру медијске пажње због онога што се дешавало после избора одржаних 24. априла, а што је кулминирало прошлонедељном наводном отмицом др Миодрага Павловића, носиоца листе СРС у локалној скупштини.

Досадашњи председник општине Aпатин из СПС Живорад Смиљанић оптужио је тада локалне напредњаке, како су пренели медији, да су „киднаповали“ Павловића испред зграде општине када је требало да се састане са њим.

Павловић је исте вечери, у телефонској изјави Тањугу, демантовао гласине о томе да је киднапован и додао да се ради о жељи да се „дискредитује Српска напредна странка или поједини њени чланови“.

Реаговао је тада и Општински одбор Српске напредне странке, који је саопштио да Смиљанић „обмањује и измишља са циљем да прекроји вољу грађана и да манипулацијама покуша да промени број одборника у корист СПС, јер је изгубио изборе у Aпатину, добивши само 12 од 29 мандата“.

Телевизија Aпатин објавила је снимке сигурносних камера, на којима се види како одборник радикала, заједно са још неколико људи, испред Скупштине општине улази у џип, који затим одлази у непознатом правцу.

ТВ Aпатин напомиње да су њени новинари због тог снимка доживели „велики број претњи, шиканирања, уцена и напада“, због тога што „не извештавају по вољи појединац