Прочитај ми чланак

У петак нови састанак власти и опозиције

0

Други округли сто представника власти и опозиције биће одржан у петак, 9. августа на Факултету политичких наука (ФПН), а тема је финансирање изборних кампања, најавили су данас Фондација за отворено друштво Србија и ФПН.

У позиву са наводи да ће састанак почети у 9 сати у делу који ће се водити по Цхатхам Хоусе правилу, без присуства медија, док ће за изјаве медијима бити од 11:30. Како се наводи, разговор ће биће посвећен финансирању изборних кампања, пре свега у домену унапређења контроле тог сегмента избора.

Посебна пажња биће посвећена употреби јавних ресурса у изборним кампањама, функционерске кампање, јавности финансирања кампања и контроли. Округли сто ће бити посвећен проблемима које је могуће адресирати у кратком року, док ће преглед проблема за које ће решења бити тражена у постизборном периоду бити представљен учесницима као предлог за расправу у постизборном периоду.

У агенди скупа се наводи да ће дијалог отворити декан ФПН Драган Симић и извршни директор Фондације Милан Антонијевић, а потом ће представници ЦРТА, ЦеСИД и Транспарентности Србија представити експертске анализе посвећене проблематици финансирања изборних кампања. Фондација и ФПН навели су да након одржаног првог округлог стола чврсто верују да је дијалог могућ и да је време које је преостало до наредних избора неопходно ефикасно и ефективно искористити у циљу проналажења решења за унапређење бирачког процеса. ФПН и Фондација имају у плану да организују серију округлих столова поводом парламентарних и локалних избора који би требало да се одрже најкасније на пролеће 2020. године. Они су указали да су избори централно место демократског уређења и важан извор легитимитета демократске власти, подсетиши да ће Србија ће ускоро обележити тридесетогодишњицу од првих избора одржаних након обнове вишепартизма.

Уважавајући принцип да се изборни систем не мења у изборној години, ФПН и Фондација сматрају да је важно покренути широк дијалог о изборима у Србији који би могао да обезбеди унапређење појединих сегмената изборног процеса и изборних услова, чак и у кратком року – пре одржавања наредних парламентарних и локалних избора.

„На дужи рок, овакав дијалог могао би да допринесе трајном отклањању проблема у изборном систему кроз свеобухватну реформу и успостављању његовог интегритета“, навели су Фондација и ФПН. На састанак су позвани представници релевантних политичких странака, организације грађанског друштва које се баве изборима и стручњаци с факултета и института који се баве темом.

                 ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!