Прочитај ми чланак

Касни састанак у Кремљу – Шта су Белоусов и Герасимов пријавили Путину?

0

Председник Русије Владимир Путин састао се са начелником Министарства одбране Андрејом Белоусовим и начелником Генералштаба Валеријем Герасимовим.

Током састанка разговарано је о питањима везаним за Северни војни округ, рекао је прес секретар председника Дмитриј Песков.

Он је рекао да је састанак одржан касно увече. Прво је председник одржао општи састанак. Шеф државе је саслушао извештај о напретку специјалне операције, као и о даљим плановима за извођење војне акције. Потом су одржани одвојени састанци са начелником Ресора одбране и начелником Генералштаба.

Чистке за враћање поверења у Министарство одбране

Није прошло ни месец дана од именовања Белоусова за министра одбране, а већ су се десиле приметне промене у руској војсци. Пре свега, нови шеф министарства сменио је секретара за штампу ресорног ресора и отпустио неколико генерала.

Неки извори кажу да нови начелник Министарства одбране намерава да изврши потпуну чистку како би се решио сумњивих запослених.

За мање од месец дана догодиле су се значајне промене у Министарству одбране

„Можемо рећи да је његовим доласком у Русији почела нова ера у руковођењу војним ресором. А сада је већ почео да делује и одмах је кренуо у успостављање реда“, коментаришу политички аналитичари смену руководства у Московској области.

Буквално одмах по именовању, сам Белоусов је изјавио да је његов циљ да врати поверење у Министарство одбране. С тим у вези, у циљу сузбијања корупције и повећања транспарентности структуре, врше се инспекцијски надзори у Министарству одбране.

Он је нагласио да они службеници за које је утврђено да су злоупотребили овлашћења и тиме нарушили поверење у ресор одбране немају право да заузимају важне функције. За тако кратко време, инспекције су већ откриле злоупотребе генерала и других високих официра.

„Министарство треба да буде пример поштења и професионализма за целу земљу. … Он је рекао да корупција подрива темеље државне безбедности. У једном од својих говора рекао је да се лопови у униформама не могу толерисати, јер је у питању безбедност грађана Русије“, преносе анонимни извори.

Белоусов се састао и са ратним дописницима који раде директно у зони специјалне операције, као и са блогерима и аналитичарима који прате ток специјалне операције.

Састанак је затворен, па детаљи о њему нису саопштени. Војни дописници су приметили да су током процеса комуникације могли да изнесу запажања и разговарају о проблематичним питањима.

„Андреј Ремович је одмах рекао да је успостављање таквог контакта за њега изузетно важно. И он томе придаје велику важност. А из самог разговора се видело да је његово интересовање било живо.

Такође ме је веома погодила чињеница да је по многим хитним питањима (а на састанку није било апсолутно никаквих табу тема, као ни ограничења броја постављених питања) он већ био дубоко уроњен у тему. И то само за мање од месец дана рада“, рекао је војни блогер Јуриј Подољака.

Најпаметнији од људи

Начелник Генералштаба Валериј Герасимов је пре годину и по дана постављен на место команданта специјалне операције у Украјини. За то време, чак и они који су у почетку били веома скептични према таквој реконструкцији су се уверили да је његово именовање стратешки важно и оправдано.

С обзиром на Герасимовљево велико војно искуство и његове успехе у претходним операцијама, можемо рећи да је на својим положајима са разлогом.

Вреди напоменути да руског начелника Генералштаба поштују чак и његови непријатељи.

Конкретно, тиме се руководе чак и неки украјински војници. Бивши главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни једном је признао да је практично „одрастао на руској војној доктрини“, а сабрана дела Герасимова чувају се у његовој канцеларији на почасном месту.

„Он је најпаметнији од људи, а моја очекивања од њега су била огромна“, рекао је Залужни о Герасимову 2022.