Прочитај ми чланак

У Црној Гори озбиљна криза: Ванредна конференција ДФ у Скупштини ЦГ (ВИДЕО)

0

Медијски иступи некадашњег генерала српске Жандaрмерије Братислава Дикића у којима говори о тортури коју је прошао у Црној Гори окривљујући главног специјалног тужиоца Миливоја Катнић и његовог сарадника Сашу Чађеновића за приморавање на признање кривице у случају "Државни удар" је довољан показатељ потребе нових тужилачких закона како би се челници у тужилаштву смијенили.

Ово су казали лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић данас на ванредној конференцији за новинаре.

Они су истакли да очекују бруталну медијску кампању до 14. марта поводом локалних избора у Никшићу на основу незаконитог прислушкивања коју је спроводила Агенција за националну безбједност (АНБ) и тужилаштво, али да се не плаше оног што ће се објавити.

Предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић казао је да свједочење некадашњег генерала српске Жандармерије у потпуности потврђује кривичну пријаву коју је против свог шефа поднио специјални тужилац Живко Савовић.

„Добили смо једно ново свједочење и исказ који подржава кривичну пријаву специјалног тужиоца Савовића, објашњавајући шта се све дешавало са генералом Дикићем и другим учесницима у лажном суђењу Државни удар“, казао је Мандић.

Додао је да свједочење Дикића показује како се злоупотребљавала државна моћ и злоупотребљавала тужилачка функција.

„Како се мимо закона и мимо Устава муче и злоупотребљавају људи како би се сломили и присилили, и то генерал Дикић објашњава, да су му тражили да управо нас двојицу, Српску Православну Цркву, почевши од митрополита и друге црквене великодостојнике, предсједника Србије и друге људе, прије свега мислим на људе из Русије да упетљају у једну причу којом би они могли да машу на западу и да се представљају као демократе како би прикрили криминална дјела која су починили у Црној Гори и вани“, казао је Мандић.

Мандић је оцијенио да в.д. врховног државног тужиоца Ивица Станковић нема храбрости да ухапси главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића, али и да они немају подршку парламентарне већине да ријеше проблем незаконитости у тужилаштву.

Објаснио је да нијесу сви храбри као Дикић и Бранка Милић, који нису поклекли под пристиском и садизмом Катнића и Чађеновића.

Мандић је позвао колеге да првог марта ставе у процедуру гласање о измјенама закона о тужилаштву.

Лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић рекао је да је гостовање Дикића на србијанској „Телевизији Хаппy“ још један од кључних доказа зашто је потребна измјена закона.

„Одавно су се били створили услови да в.д. ВДТ Ивица Станковић, по службеној дужности, ако већ није хтио по нашим пријавама, покрене поступак против Миливоја Катнића и Чађеновића“, рекао је Кнежевић.

Набрајајући више предмета у којима, како тврди Кнежевић, Катнић није поступао или је злоупотријебио свој положај, рекао је да се већ сјутра мора ставити у процедуру измјена закона.

„Ми смо у сазнању да су дјелови АНБ и тужилаштва који су спроводили мјере надзора над политичарима и новинарима значајн дио тог материјала сачували и дали режимским медијима, и тајкунима блиским Демократској партији социјалиста, како би их користили…“

Рекао је да очекују да се до 14. марта брутална таблоидна кампања која ће превазићи оно што је радио портал Удар, али да немају што да крију и да слободно могу да објаве све снимке из ресторана, хотела, соба.

Кнежевић је поновио да Демокртски фронт неће учествовати у изјашњавањима у Скупштини о ниједном пропису док се тужилачки закони не врате на дневни ред. Они су позвали да се закони о тужилаштву усвоје како би се смијенили људи који су служили бившем режиму.