Прочитај ми чланак

Тзв. Косово тврди: „Православне цркве су наше културно благо“; Србија одговорила

0

Министар културе Хајрулах Чеку казао је да су православне цркве на Косову изузетно културно благо свих грађана Косова.

Али, и читавог човечанства. Додао је и да не постоји разлог због којег Косово не може да буде чланица Унеска. Истакао је да се реновирање куће Џафера Деве у Јужној Митровици врши да би она служила заједници, преноси Газета експрес.

„Улажемо све своје капацитете да сачувамо наше културно наслеђе, стављајући га у службу социо-економског благостања заједнице. Дајемо све од себе да наше богато културно наслеђе претворимо у платформу за комуникацију и сарадњу између различитих заједница, избегавајући једнодимензионална тумачења. Уосталом, и међународне конвенције промовишу овај приступ, односно универзалност културног наслеђа“, казао је он.

Како је додао, СПЦ је благо културног наслеђа на Косову и читавог човечанства.

„Имамо један од најнапреднијих модела у свету за заштиту православног културног наслеђа и редовно се обавезујемо да православне цркве, свештенство у тим храмовима и сви верници неометано уживају ова права која произилазе из законског оквира. Косово је током година учинило много на повећању нивоа безбедности, рестаурације и функционисања православних цркава“, казао је Чеку.

Он је додао да Косово, као такво, заслужује да буде члан Унеска.

„Косову је место у Унеску. Не постоји чак ни легитиман разлог зашто Косово не би требало да буде члан Унеска. У погледу културног наслеђа, ми консолидујемо институционалне структуре и политике како бисмо били технички што спремнији у тренутку подношења захтева за чланство. Следећа прилика за пријаву је на Генералној конференцији Унеска која се одржава у другој половини 2023. године“, казао је он.

Додао је да се рестаурација куће Џафера Деве у Јужној Митровици врши да би служила заједници, а не ради историјског ревизионизма или рехабилитације личности.

„Предметни споменик је јавно власништво, има велике естетске вредности и по типологији градње је један од првих примера на Косову преласка на модерну европску архитектуру. Део је колективног сећања житеља Јужне Митровице и однедавно симбол грађанског отпора бетонирању. Изграђена је 1930. године и на Листи културног наслеђа се појављује као „Кућа Џафера Дева“ иако је углавном коришћена у јавне сврхе, укључујући и као дом здравља. Зато не кажем да по сваку цену треба да задржи ово име. Назив споменика је најнезначајнији показатељ у односу на јавне функције и вредности које овај објекат представља за град и његове грађане. Објекат је 2011. године добио статус добра културног наслеђа под заштитом закона. Стога смо посвећени да обезбедимо све неопходне услове за наставак овог процеса рестаурације“, казао је министар културе.

Одговор Србије

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић поручио је данас да светиње Српске православне цркве на КиМ припадају Србији и истакао да је на КиМ срушено више од 135 светиња међу којима и оне које су на УНЕСКО-вој листи светске културне баштине.

Одговарајући на Твитеру министру културе привремених приштинских институција Хајрулаху Чекуу који је рекао да су православне цркве на КиМ „благо Косова“ и да се на рестаурацији куће нацисте Џафера Деве у јужном делу Косовске Митровице ради да би служила заједници, Петковић је навео да је „једино културно наслеђе Косова кућа нацистичког колаборационисте“.

„Тачно је Хајрулах Чеку да је ваше културно наслеђе кућа нацистичког колаборационисте Џафера Деве и да су се УН и ЕУ повукле из њеног обнављања. Светиње СПЦ на КиМ припадају Србији и имају много везе са вама јер сте их срушили више од 135, међу којима и оне на УНЕСКО-вој листи“, написао је Петковић.

На тврдњу Чекуа да власти у Приштини имају „један од најнапреднијих модела у свету за заштиту православног културног наслеђа“, Петковић је подсетио на скрнављење православних верских објеката у покрајини.

„Најнапреднији модел заштите православне баштине“?! По томе, Храм Христа Спаситеља у Приштини је у графитима, Самодрежа је претворена у тоалет и забранили сте обнову Архангела. Да не спомињем враћање земљишта Високим Дечанима“, закључио је Петковић.