Прочитај ми чланак

Тужилаштво од 2020. знало све о Савамали и СВЕ ЗАТАШКАЛО

0

О тврдњама шефа смене у случају Савамале Горана Стаменковића, да су му високи функционери полиције обећавали легализацију нелегалног објекта ако преузме кривицу у овом случају, па и да су му након тога легализовали део улаза зграде, Више тужилаштво обавештено је још пре две године - и то, од друге надлежне институције, нижег Првог тужилаштва коме је Стаменковић дао исказ али тек када је постао осумњичен. Све ово открива Службена белешке коју је Инсајдеру доставило Више јавно тужилаштво које је, без икакве провере, одлучило да поступак не покрене и случај архивира.

Како показује документација, Више јавно тужилаштво одлучило је да предмет формиран након исказа Горана Стаменковића архивира без икакве провере ових навода и саслушања поменутих актера, међу којима су тада високи функционери МУП-а Дијана Хркаловић и Веселин Милић, па и службеници градске власти.

Горан Стаменковић у јавности је познат као шеф смене који је признао кривицу за то што се полиција није одазвала на позиве грађана у случају Савамале 2016. Прихватио је кривицу, склопио нагодбу са надлежним судом и за то је осуђен условно, случај Савамала је затворен, а онда је две године касније, и након што је суочен са новим поступком, и то за нелегалну градњу, одлучио да открије шта се, како каже, стварно дешавало па је он морао да призна кривицу.

Све што је рекао у изјави КРИК-у и БИРН-у пре два месеца, према Службеној белешци, испричао је тужилаштву још у децембру 2020. Иако су у питању тврдње о могућем кривичном делу које су починили појединци из врха МУП-а и градске власти, Више тужилаштво је предмет без икакве истраге, архивирало.

Подсетимо, у ноћи 24. на 25. април 2016. године, група још непознатих особа у сред ноћи и без решења о рушењу, багерима је порушила приватне објекте. Истовремено, како је касније утврдио Заштитник грађана, грађанима који су се нашли на лицу места одузимани су мобилни телефони и ограничавано им је кретање, а полиција се на позиве у помоћ није одазивала.