Прочитај ми чланак

Туђман: Да Срби нестану!

0

Како су на брионском састанку договарани ”Олуја” и прогон Срба.

МОРАМО да нанесемо такве ударце да Срби практично нестану! – био је јасан Туђман.

– МОРАМО да нанесемо такве ударце да Срби практично нестану!

Овом командом је некадашњи хрватски председник Фрањо Туђман на Брионима започео састанак с државним и војним руководством, одржан 31. јула 1995. године, на којем је договорена акцији “Олуја” и протеривање Срба из Крајине.

Састанку су присуствовали и хрватски генерали Звонимир Червенко, Анте Готовина, Младен Маркач и Мирко Норац, као и главни планер операција Обавештајне службе Хрватске Давор Домазет, министар одбране Гојко Шушак и директор Хрватске обавештајне службе Мирослав Туђман.

Транскрипт тог састанка, који је коришћен као један од главних доказа у хашком процесу против хрватских генерала Готовине, Маркача и Чермака, који је представљао договор за злочиначки подухват који ће уследити само пет дана касније, текао је овако:

Фрањо ТуЂман: – Није нам главни задатак Бихаћ, него је наношење, на неколико праваца, таквих удара да се српске снаге више не могу опоравити, него да морају капитулирати. Да остану после тога само некакве енклаве које би се морале предати. Имамо и наклоност САД, али до одређене границе. Ако ћете, господо, извршити на професионалан начин као што сте извршили у западној Славонији у року од неколико дана, онда можемо рачунати да ћемо политички добити.

Анте Готовина: – У овом тренутку ми комплетно с нашом техником контролишемо Книн. Ако је наређење за удар на Книн, ми га за неколико сати рушимо, комплетно.

Мирослав ТуЂман: – Да ли да се на радију преноси порука који су им путеви отворени за извлачење?

Фрањо ТуЂман: – Да, то би требало рећи – не да су им отворени, него да је опажено да се цивили извлаче тим и тим путевима.

Гојко ШуШак: – Ја мислим да би то психолошки имало ефекат на њих да ми, након првог дана операције по Бенковцу, Обровцу бацимо летке и у њему кажемо којим се путевима могу извлачити.

Фрањо ТуЂман: – Један летак овако, значи, опште расуло, победа Хрватске војске уз подршку света итд. Срби, ви се већ повлачите преко итд., а ми вас позивамо да се не требате повлачити… Значи, на тај начин им дати пут, а јамчити тобоже грађанска права итд.

Гојко ШуШак: – Ја исто предлажем колико је год Маркач способан њих да испровоцира. Њега они по Велебиту могу негде гађати, но то нам неће бити неко покриће. Норац заједно с њиме би требало да их испровоцира. Можда би и по Госпићу или нечему могли бацити две гранате. Мислим, треба деловати по насељеном месту!

 

(Новости)