Прочитај ми чланак

Тровање најплодније земље у Србији по налогу ЕУ

0

deponija

По мишљењу креатора новог светског поретка, приликом поробљавања и уништења једне државе и народа који живи у њој, потребно је свеобухватно отети му све ресурсе да се никада не би могао опоравити. Поред духовног ропства, које је најгоре и које може имати такве последице да народ кроз неко време у потпуности нестане, следбеницима новог светског поретка је и те како битно и материјално поробљавање државе и народа. Како је пољопривреда у нашем народу, са материјалне стране, увек била основ за постојање и опстанак народа, комесари из Вашингтона и Брисела су урадили управо на ту, за нас кључну грану привреде.

Поред противзаконите продаје земље странцима, често и онима који су над нашим народом извршили и геноцид пре мање од 20. година и поред већ познатог притиска да се омогући узгој, промет и дистрибуција ГМО, комесари ЕУ су смилили како трајно да докрајче народ у Србији који нису успели у бомбардовању 1999. и годинама касније. Као да им се чини да од последица осиромашеног уранијума умиремо спорије од њихове процене и жеље, па су се досетили како свој план да убрзају.

Наиме, у Старој Пазови, на преко 60. хектара најплодније земље, првог и другог квалитета, ЕУ са 35. милиона евра финансира изградњу постројења за прераду опасног индустријског отпада. Да не буде забуне, у пројекту не постоји изричита забрана да се отпад из околних земаља не може довозити у Стару Пазову и ту прерађивати, већ се реални след догађаја да ћемо постати сметлиште ЕУ брани тезом да је пројектовани капацитет од 40.000.000 килограма само петина од укупно произведеног индустријског отпада у Србији те да са те стране нема могућности за прераду отпада из ЕУ. Сама власт у општини Стара Пазова до сада је ћутала о овом пројекту а како је Пазовачко повереништво Двери почело да диже “прашину“ и да прича о намерама локалне власти, у свом годишњем обраћању први пут се огласио и председник општине по овом питању, наводећи да ће већ почетком наредне године бити потписан уговор са ЕУ о изградњи наведеног постројења. Како су чланови политичког тима Двери узели учешће у јавној расправи, где смо чули умирујуће тонове, како је ово пројекат у фазама те да у свакој фази постоји могућност да одустанемо, сада напрасно видимо да се власти изизетно жури како би што пре завршили прљави посао за који ће очигледно добити привилегије од ЕУ као да су бирани у ЕУ а не од народа коме спремају тровање земље, воде и ваздуха.

Постројење за прераду опасног индустријског отпада планирају да праве проширењем постојеће депоније, а како наводе из министарства за енергетику и заштиту животне средине, ова локација улази у 3. најбоље локације у Србији за наведену намену, што очигледно говори ко су ти људи у министарству када најплоднију земљу препоручују за наведену намену. Такође, сигурни смо да ће производња органске хране на парцели под пластеницима, која се налази поред предвиђеног постројења остати без сертификата за производњу органске хране а под великим знаком питања је и фарма свиња која се такође граничи са будућим постројењем. Иначе, ове две фирме имају и тенденцију ширења својих капацитета што је у ствари прави и једини интерес и геађана Старе Пазове. У самој општини Стара Пазова постоји земљиште много лошијег бонитета и предлог удружења пољопривредника и еколошког покрета је био да се на једној од депресија, која се и не обрађује, изгради ово постројење, ако баш мора да се гради у нашој општини, мада општина Стара Пазова има минималну коликчину индустријског отпада, што поткрепљује чињеницу да је предвиђено наведено постројење регионалног карактера. Саме финансије које ће бити издвојене из фондова ЕУ представљају многоструко мању вредност од земљишта на којем је предвиђена игградња постројења. Врста индустријског отпада планиран за прераду су: боје, метални отпад, соли, базе, киселине, детерџенти, дакле неоргански и хемијски отпад. Транспорт отпада за сада није решен тако да очекујемо да ће отпад пролазити кроз насеље, што може да изазове еколошку катастрофу ширих размера. Стратешку процену утицаја на животну средину нема локална управа већ се позивају на то да има министарство. Важно је напоменути да су исте и сличне пројекте одбиле 3. општине у Србији и да је ово класичан притисак ЕУ да се загади најбоља земља за пољопривреду. Како би поткрепили послушнички однос данашње власти, власник самог постројења биће нико други до Влада Србије док се инвеститор изградње самог постројења не зна, што је више него сумњиво. Процене руже ветрова и подземних вода су неповољне тако да ће Старопазовчани удисати отров а становници целе општине пити загађену воду, јер ће индустријски отпад, кроз земљу, долазити до подземних вода.

Приликом ранијих разговора на ову тему, председник општине је једном приликом истерао из свог кабинета чланове удружења пољопривредника када су изразили сумњу и негодовање по овом питању. У овом постројењу планирано је да се запосли 30. радника колико и сада има пољопривредника који обрађују земљу, тако да ни са ове стране не постоји било каква оправданост да дозволимо градњу истог. Од надлежних смо добили одговор да је и технологија која ће се користити у преради инд. отпада непозната. Реална очекивања су да ће прљава технологија, по изградњи овог постројења, бити најприсутнија у нашој општини јер ће све фирме градити своје фабрике у близини овог складишта. Све то ће још додатно загадити животну средину. Од надлежних смо добијали и уверавање да ће емисија штетних испаравања бити равна нули што представља чисту лаж јер не постоји нула емисије при оваквим постројењима.

Као закључак се намеће да је ово чиста политичка одлука усмерена директно против народа и сумњамо да појединци у локалним структурама имају користи од исте, јер наша општина има минимум инд. отпада тако да јој ово постројење није потребно.

Питања Двери на јавној расправи су била:

– Зашто су надлежни одбили да у просторном плану унесу одредницу „НЕОПАСАН“ која се односи на индустријски отпад?

– Зашто се за изградњу постројења планира земљиште високог бонитета?

– На који начин ће индустријски отпад бити транспортован?

– Да ли постоје посебне студије независних стручних лица о могућој штетности постројења
и отпада који ће се ту складиштити,на животну средину и здравље људи?

– Да ли је урађена стратешка процена утицаја плана на животну средину и да ли можемо имати увид у ту процену?

– Да ли је поредвиђено да се отпад из ЕУ довози у Стару Пазову

Из свега наведеног видимо да је ЕУ главни протагониста овог пројекта који ће наставити тровање нашег народа. Такође, Влада Србије, као послушник окупатора у једној окупираној земљи, слепо спроводи све наводе ЕУ комесара. И на крају локална власт, зарад личне користи и привилегија појединаца стала је иза овога зла које треба да спроведе у дело. Желимо само да наведемо ко све чини локалну власт, да неби било сутра неке недоумице и негирања пред неке нове изборе, јер се народна политика очигледно свела само на предизборне кампање.

Локалну власт чини коалиција:

СНС (са свим својим сателитима као што су НС, покрет социјалиста и сл.)
ЈС
већи део ДС-а који је био на листи истоимене странке а сада има посланичку групу Пазовачки покрет
одборници који су били на листи СПС-а
ПУПС
део ДСС-а који је нашао ухлебљење у јавним предузећима од којих су и 2. директорска места.

Дакле све листе које су прешле цензус у општини Стара Пазова, чине потпуно или делимично власт која у дело спроводи горе написано. Једном речју политичари против сопственог народа. Из тог разлога Пазовачко повереништво Двери, као народни покрет, креће у свеобухватну кампању са свим организацијама и појединцима који су вољни да се прикључе, а чији је циљ спречавање изградње оваквог постројења у нашој општини.

(Двери српске)