Прочитај ми чланак

Трамп можда са Вучићем и Хотијем на састанку у Белој кући

0

Приштински медији су објавили да би састанак Београда и Приштине у Вашингтону, заказан за 2. септембар, могао да буде одложен за два дана како би амерички председник Доналд Трамп могао да учествује на њему, пише приштинска Газета експрес.

Лист наводи, позивајући се на дипломатске изворе, да би састанак могао бити одложен за 4. септембар. Ова вест није потврђена.

Председник Србије је раније данас рекао, поводом спекулација у приштинској штампи о померању састанка, да не искључује такву могућност, док је кабинет косовског премијера Авдулаха Хотија одбацио наводе о померању.

Састанак је за 2. септембар најавио Трампов изасланик за дијалог Ричард Гренел, а организује га председников саветник за националну безбедност Роберт О’ Брајен. Његова канцеларија је пре неколико дана потврдила за Газету Екпрес да ће председник Србије Александар Вучицћ и косовски премијер Авдулах Хоти присуствовати састанку.

До сада се нагађало да би у Белој куцћи Србија и Косово могли да постигну разне врсте споразума, а чак је поменута и могућност коначног споразума, што је председник Вучић одлучно демантовао.

Премијер Хоти рекао је да ће се на састанку у Белој кући разговарати о “великим пројектима економске сарадње који ће променити економску перспективу Косова и региона”.

Председник Србије Александар Вучић такође је рекао да Србија учествује у разговорима о економским темама.

Састанак у Белој кући заказан је првобитно за 27. јун, али је отказан након што је Специјално тужилаштво у Хагу објавило да је поднело оптужницу за ратне злочине против косовског председника Хашима Тачија.