Прочитај ми чланак

Томислав Николић: Србија неће признати Косово; Едита Тахиири: Србија признала Косово

0

Tomislav Nikolic921edita tahirig

(Вечерње новости, Фонет)

Чак иако Срби са Космета буду принуђени да промене назив јединствене изборне листе коју подржава Београд, реч „Србија“ остаће у њеном називу.

ПРЕДСЕДНИК НИКОЛИЋ: БЕЗ МЕЂУДРЖАВНОГ СПОРАЗУМА

Србија никада неће потписати међудржавни споразум са Косовом, а односе уређујемо у складу са бриселским договором – поручио је у понедељак председник Томислав Николић у разговору са амбасадорима акредитованим при ОЕБС, одговарајући на питање немачког амбасадора Рудигера Лудекинга како види будуће односе Београда и Приштине.
– Не журимо са датумом за отпочињање преговора са ЕУ, већ настојимо да уредимо државу у складу са европским стандардима. Неће се десити да у последњем тренутку потпише нешто што је на штету наших интереса.

Министар без портфеља задужен за КиМ Александар Вулин поручио је у понедељак да се Приштина плаши свега што има назив „Србија“:

– Ако се од Срба буде тражило да промене назив листе, то сигурно неће бити „ђурђевак“. Има листа које у свом називу имају Црну Гору, али њима смета то „Србија“. Ако се назив буде мењао, нови ће сигурно у себи имати реч „Србија“ или нешто српско.

Шеф скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун навео је за „Новости“ да „Србија“ мора да остане у називу листе, јер би се у супротном сународници на КиМ обесхрабрили за излазак на биралишта:

– Ако се нешто мења, мој предлог је да назив гласи „Србија – опстанак“ или „Србија – будућност“.

Иначе, у уторак истиче рок за пријаву расељених грађана који желе да гласају, а у седишту ОЕБС у Приштини у понедељак нису имали податак колико њих је до сада затражило да им се потврди бирачко право.

– Ко има бирачко право и ко може да гласа поштом 3. новембра утврђиваће ЦИК – рекао нам је Никола Гаон, портпарол ове мисије у Приштини.

Друге две теме дијалога у недељу увече: телекомуникације и енергетика, успешно су финиширане. КиМ ће добити позивни број 383 који припада Србији и почеће да га користи најраније 2015. године. Цена разговора између косметских и места у централној Србији остаће локална.

Министарка енергетике Зорана Михајловић поручила је у понедељак да ће постигнутим договором Срби на северу КиМ имати сигурно снабдевање струјом:

– За Србе на северу најважније је да трафо-станица Валач остаје у истом стању и да њихови запослени неће прелазити у КОСТТ. Ништа нисмо распродали.

 Едита Тахири: Србија признала независност Косова на пољу телекомуникација и енергетике
„Заменица премијера Косова“ Едита Тахири рекла је вечерас да је споразум о телекомуникацијама и енергетици, који су јуче у Бриселу постигли премијер Ивица Дачић и Хашим Тачи, од великог значаја за Косово, јер се њиме омогућава успостављање међудржавне сарадње у тим областима.

Посебно је важно да је на тај начин Србија признала независност Косова на пољу телекомуникација и енергетике, рекла је Тахири, преноси Коха диторе.

Према њеним речима, у области телекомуникација је договорено да Косово добије свој међународни телефонски код, 383 или 384, а доделиће му га, уз помоћ ЕУ, Међународна телекомуникациона унија (ИТУ).

Тахири је истакла да је споразумом предвиђено да се у фиксној телефонији дозволи рад једном новом оператеру, а неће бити лиценцирања новог оператера мобилне телефоније, јер је за то потребно расписати међународни тендер. (Крај) ис

„Оно што је дозвољено је привремена услуга у ограниченој области рада како би се омогућила да једна нова компанија до тендера пружа услуге у једном дијелу наше земље, а још важније да ће бити угашени сви оператери, било у мобилној било у илегалној телефонији, који су до сада радили илегално на Косову”, казала је замјеница премијера Косова.