Прочитај ми чланак

Томислав Николић није забринут за КиМ, сања о јаком Балкану

0

Атина – Свако има своју муку, Скопље и Грчка морају да реше проблем, замислите онда каква би снага Балкана била, рекао је председник Србије Томислав Николић ТВ Антени.

„Мислим да мора да се нађе разлог да се седне за исти сто па да коначно решите тај проблем. Замислите када би се то решило, каква би снага Балкана онда била када поређамо те три државе са севера на југ“, рекао је Николић.

Што се ситуације у Србији тиче, Николић је рекао да наставља оно што је рађено у време бившег председника, али на другачији начин и са више бриге за интересе Србије.

„Ако сам преузео председниковање Србијом то подразумева и преузимање обавеза што значи имплементација свих споразума постигнутих до сада, а онда заиста нови преговори у којима Србија нешто тражи, а не само одбија да се са нечим сагласи. Ми имамо постављене услове које сматрамо нормалним, да уредимо државу, правосуђе, да зауставимо енормни криминал, мито, корупцију, да испитамо под којим су условима изведене многе приватизације које су биле пљалка. И ми ћемо те услове драге воље да испунимо. Ми имамо услов да разговарамо са Приштином како би живот свих људи на Косову био бољи, међу њима и Срба, наравно. И тај услов ћемо да испунимо. Премијер је већ два пута разговарао са председником привремене владе Косова“, рекао је Томислав Николић ТВ Антени.

Николић је рекао да народу Грчке жели све најлепше, много успеха, да из свих невоља изађу, да и даље уче друге демократији.

„Грчка није само колевка цивилиазције него и колевка демократије, колевка филозофије и све што смо ми остали народи научили потице из Грчке. Грчка заслужује своје високо место у Европи и свету и желим вам да то место поново пронађете. Економске тескоће дођу и прођу, а држава и народ остају. Желим вам све оно што желим и Србији. Успех и опоравак, а наши људи су вредни и наши људи ће из свега овога да изађу“, казао је Николић. Председник Србије је рекао да са задоволљством прати грчке инвестиције у Србији и да зна скоро све инвеститоре, неке од њих и лично као и да су све су то успешне инвестиције.

Додао је и да је данас сазнао да постоје неки проблем у администрацији који спречавају грчке инвеститоре да још боље раде и да ће радити на решавању тих проблема чим се врате у Србију.

„Србија је поптуно отворена за грчки капитал. Не заборавите повољност коју грчка привреда још није искористила у Србији, а то је наш царински уговор са Руском федерацијом. Ја очекујем да то заинтересује многе грчке инвеститоре у време када се, нажалост, налазите у кризи из које морате да се извучете и из које вам желим да се што пре извучете. Мислим да је један од начина да се грчки капитал уложи у производе који це бити продавни и који ће и Србији и Грчкој доносити профит“, рекао је Николић.

Он је рекао да су грчке инвестиције у многим гранама биле веома успешне, као што су фабрике цемента, шећера, нафтна индустрија, медији, хотели…

„Једноставно то пријатељство, тај однос између Србије и Грчке је нераскидив. Могу власти да се мењају, али не могу власти да промене народ, ту љубав. Свети Сава је српску светињу Хиландар саградио у Грчкој, српски војници су спас у И светском рату пронашли у Грчкој, па није то било случајно. Могли су да иду у неку другу земљу, али нису знали како ће бити дочекани, само су за Грчку знали да ће бити пријатељски дочекани и да ће им помоћи. Погледајте моју личну везаност. Моја породица слави Светог Димитрија солунског, слави је у селу 20 км од Крагујевца, у планини већ вековима од како је тај светац из Грцке дошао у Србију. Ми смо јуче обележили своју славу 8. новембра, а данас смо у Грчкој“, рекао је Николић.

Николић је рекао и да је Србија на путу да на најбољи начин решава судбину КиМ и додао да су ти преговори непрекидни. Председник је казао да на почетак преговора и једна и друга страна долазе са стриктним захтевом.

„Албанци кажу “ми имамо независну државу”, ми кажемо да никада нећемо да признамо ту независност. Али то не значи да не можемо да средимо живот на КиМ, тако да се зна које су надлежности привремених институција из Приштине, да се зна која све права уживају грађани КиМ, посебно Срби у енклавама и на северу КиМ где су у већини, које функције задржава Република Србија као држава. Дакле, пуно тога стоји пред нама, што се Србије тиче, ми можемо око свега да се договоримо. Ја нисам забринут због ситуације на КиМ. У оквиру међународног права, повеље УН, Србија је држава у чијем саставу се налази КиМ. На КиМ се налазе распроеђене снаге по уговору које Србија има са СБ УН. Ту не сме да буде икакаве кризе, никакавих сукоба, ту не сме да буде икаквих једностраних акција“, рекао је Николић.

 

(Б92-ТВ Антена)