Прочитај ми чланак

Томи пресела хрватска јагњетина

0

Nikolic-Josipovic(Вести Онлајн)
Боравак председника Србије Томислава Николића на прослави уласка Хрватске у Европску унију и дуго очекивани сусрет с колегом Ивом Јосиповићем није прошао без инцидената. Николића је повредио део говора хрватског премијера Зорана Милановића на Тргу бана Јелачића у којем је навео да научник Никола Тесла и нобеловац Иво Андрић припадају групи од 100 најзнаменитијих Хрвата.

о својатање српских великана, Николић је доживео као провокацију која га је, како нам је речено у Председништву Србије, повредила, али се није упуштао у свађу, нити је јавно протестовао.

– Председнику није било свеједно да слуша како пред европским званичницима Тесла и Андрић напрасно постају Хрвати, али није било тешких речи јер није било ни време, ни место за било какву врсту отвореног протеста – објашњавају у Председништву.
 
Рушили му кућу, сад га присвајају

Директор Документационо-информативног центра Веритас Саво Штрбац каже да је зачуђујуће помињање Андрића који није ни живео у Хрватској, а апсурдно помињање и Тесле коме су Хрвати пре неколико година рушили кућу и споменике и преименовали трг у Госпићу.

– Они су заслепљени мржњом према свему што има везе са српством и Србима. Тако је и с Николом Теслом. Он је њима био четник, непријатељ, а не научник светског гласа. Да буде апсурд, и данас су српска села, где има повратника, и даље у мраку, иако Хрвати славе човека који је осветлио цели свет, а не могу села у Лици и Далмацији где је рођен – навео је Штрбац указујући да Тесла нема везе са Хрватском јер био држављанин тадашње Аустроугарске.

 

Николић није хтео да поквари славље и утисак код европских званичника којих је било 170, па је, како нам је речено, остао до краја и испоштовао протокол. Првог дана био је на ручку, на менију је била јагњетина испод сача, а други дан после радног доручка код Јосиповића, на коме су били и други лидери региона, одмах је кренуо пут Београда.

Да је због помињања српских великана као Хрвата председник Србије требало да на неки начин искаже протест сматра политички аналитичар Бранко Радун који каже да онај ко ћути заправо прихвата као истину да су Тесла и Андрић Хрвати.

– Тако испада као да им поклањамо наше најистакнутије Србе. Николић је морао да реагује јер је истина важнија од тога да ли ће их увредити и ружно се представити пред страним званичницима – каже Радун и пита шта значи бити увређен без икакве реакције.

Он указује да Хрвати својатају и глагољицу, али би да исто ураде и са ћирилицом позивајући се на то да су је некада у Босни користили католици који су, истиче овај аналитичар, у ствари били Срби католичке вероисповести.

– Они не престају да се понашају у маниру хрватског национализма, а првенствено својатају оно што је српско јер су инфериорни као неко ко је вековима био без државе. Али, зашто да то не раде ако нема ко из Србије да их опомене – објашњава овај аналитичар и подсећа да Николић није једини који је пасиван.

Србија, према његовим речима, годинама не реагује на прави начин што Црна Гора својата Његоша који је себе сматрао српским писцем, БиХ Мешу Селимовића, иако се он изјашњавао као Србин, док је Иво Андрић кога присвајају Хрвати себе видео као српског писца.

– Обиће нам се о главу такво попуштање и гурање ствари под тепих јер ће испасти да ће они који отимају наше бити у праву – закључио је Радун.

Бежао од Јахјаге

Уочи доручка код Ива Јосиповића, лидери региона су се руковали и провели краће време у неформалним разговорима на тераси. Председник Србије је за столом седео између председника Албаније Бујара Нишанија и Македоније Ђорђа Иванова. Присуствовала је и председница Косова Атифете Јахјага, а поједини учесници приметили су да Николић није био срећан што мора да се дружи са њом и склањао се колико год је могао, али га је она наводно пратила, па су највећи део времена провели у друштву Мила Ђукановића. Премијер Ивица Дачић био је током боравка опуштенији. Био је кажу одушевљен јагњетином, а упућени кажу да се највише смејао Хашим Тачи.