Прочитај ми чланак

ТОМA НИКОЛИЋ ЦЕПA СНС: Отима 30 посланика и прави нову странку?!

0

Aко га Вучић не подржи за још једну кандидатуру за шефа државе, размишља да оснује партију, за шта већ има трећину посланика.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Председник Србије Томислав Николић увелико врбује људе из СНС „за не дај боже“ како би, уколико не добије подршку за председничку кандидатуру, могао да направи свој клуб у парламенту, а онда, евентуално, по виђеном рецепту, оснује и своју странку, сазнаје Курир у тој партији!

Постизборна скупштина СНС, заказана за 28. мај, решиће многе дилеме у вези са саставом нове владе Србије, али ће бити и увертира у потенцијално најтурбулентнији период у који ће странка упловити уочи председничких избора, практично одмах по формирању извршне власти. Према сазнањима Курира, председнички избори биће полигон на којем ће се коначно и у СНС расвлетити Николићев положај у партији.

Гурао своје људе

Наш извор открива да је Николић и овога пута утицао на изборну листу и у првих 100 места угурао 30 својих посланика.

– Николић се грчевито борио да у посланичком клубу напредњака има и своје људе, што је знак да не препушта тек тако странку Вучићу. За коначан расплет многе ствари још треба да се измере и процене. Нова прилика да се ствари између њих двојице истерају на чистац биће председнички избори. Упадљиво је колико се Николић потура за кандидата и форсира да га СНС већ сад промовише, али странка игонорише ту тему – објашњава наш извор упућен у односе у СНС.

Николић је прекјуче добио јавну поруку од Вучића, који је, на питања о председничким кандидатима унутар владајуће странке, поручио да га ови избори не интересују и да ће се њима бавити тек месец дана пре њиховог одржавања. Претходно је Николић показао да губи стрпљење због неопредељености своје формално бивше странке, па је одабрао да у финишу кампање за парламентарне изборе истакне сопствену кандидатуру за председничку трку, иако је тврдио да без подршке СНС то неће радити.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Нудио се Вучићу

– Мислим да Вучићу треба Николић. Људи ме нису заборавили јер знају да Вучић има много више успеха ако смо заједно. Они знају да сам из Шумадије, да не издајем и не окрећем леђа, од СНС имам само доброг – рекао је тада председник.

На турнеји

Саветница председника Станислава Пак кратко је за Курир поручила да Николић нема времена да се бави председничким изборима и кампањом за њих.
– Председник се бави својим послом и презаузет је да би се бавио тим стварима. Управо путује за Aлжир, затим га чека посета Сајму туризма и нема кад да размишља ко га подржава – кратко нам је рекла Пак.

Према процени политичког аналитичара Драгомира Aнђелковића, Николић покреће питање своје будућности, а Вучић на дневни ред враћа ургентнију ствар, а то је састављање владе.

Он сматра да би права опасност по Вучића био Николићев пројекат стварања сопствене странке, али да то у овом тренутку, уз овај однос снага, није реално.

– Сада сукоб ни једном ни другом не одговара. Вучић би свакако изашао као победник у том сукобу, али нема тако комотну ситуацију у парламенту. Међутим, не прети опасност од Николићевих посланика, јер их он нема много у новом сазиву, већ од стварања неке нове партије – оцењује он.

Политички аналитичар Милан Николић сматра са је Вучић превише јак, а Николић превише слаб да би се турбуленције у СНС завршиле деобом.

– Једно је сигурно, СНС ће после ових дешавања имати једног лидера, уместо једног и по, колико сада има. Вучић има 90 одсто политичке моћи у Србији, а Николић осталих десет дели са опозицијом – објашњава Николић.

Нико од потпредседника СНС јуче није хтео да коментарише дешавања унутар странке.