Прочитај ми чланак

Тепић објавила потресан снимак радника Линглонга који је покушао да побегне ВИДЕО

0

Положај вијетнамских радника, на градилишту кинеске фабрике Линглонг у Зрењању, претходних дана је доспео у жижу овдашње јавности. У само неколико дана откривено је да запослени бораве у нехуманим условима, да трпе констатно малтретирање, да им је слобода кретања ограничена на круг фабрике, те да су им послодавци одузели пасоше како не би могли да се врате у своју земљу. О томе колико су угрожена њихова основна људска права сведочи и снимак који је на друштвеној мрежи Твитер објавила потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић, а на ком се може чути сведочење једног вијетнамског радника, који је покушао да побегне.

„Овде један од вијетнамских радника први пут показује ране од жица које нису успели да прескоче, јер су већ покушавали да побегну из кинеског Линг Лонга у Зрењанину. Месецима измучени, затворени, неплаћени. Показује и да им пасоши нису враћени, да су и даље код извесне гђе Меј“, написала је Тепић у опису свог поста.

На снимку се може видети како један од вијетнамских радника објашњава да немају ниједну личну исправу, напомињући да су им одузети пасоши. Један од радника је показао и ожиљке, који су, како се тврди, настали приликом покушаја бекства.

Око 500 радника из Вијетнама који су ангажовани на изградњи кинеске фабрике гума Линглонг у Зрењанину јуче су ступили у потпуну обуставу рада како би скренули пажњу послодавцу на нехумане услове смештајних капацитета у којима бораве .Како су рекли неки од њих репортерки Аутономије, на обуставу рада су се одлучили и као знак подршке њиховом колеги који је јуче добио отказ јер је говорио за медије о лошем положају запослених вијетнамских радника у Зрењанину.