Прочитај ми чланак

Тепић о афери Палма: Јавиле су ми се жртве, не само сведоци

0

“Међу особама са којима комуницирам, а које су спремне да причају о томе шта се дешавало на Палминим журкама, нема само сведока, већ и жртава”, рекла је за Нова.рс потпредседница Странке слободе и правде, Мариника Тепић.

У разговору за наш портал Нова.рс, Тепић наглашава да је у контакту са најмање седам сведока с Палминих журки, те да је реч о особама који су спремне да дају све информације тужилаштву уколико им се обезбеди адекватна заштита.

“Има сведока очевидаца, који су се јавили због гриже савести, али међу особама са којима комуницирам има и жртава. У разговору са њима, на моје питање због чега нису раније говорили о овоме, сви су одговорили да су се плашили. Поред страха, код њих је постојала срамота и стрепња од етикетирања и стигматизације у породици, окружењу и друштву. Баш због тога је важно пронаћи начин да се они адекватно заштите”, истиче Тепић.

Потпредседница ССП за Нова.рс открива да у организацији Палминих журки нису учествовали само људи из Јагодине, већ и особе из других градова Србије.

“У тој Палминој мрежи, према мојим сазнањима, били су укључени и људи из других места. До сад сам само помињала људе из Јагодине, међутим, у самој организацији при ‘обезбеђивању тих жена’ су учествовали људи из Београда и других градова Србије”, истакла је она.

Како изгледају Палмине екскурзије

Тепић је навела да има сазнања да путовања која организује Марковић изгледају значајно другачије у односу на то како су представљена у јавности.

“За све те екскурзије се подразумева да спонзори морају да их плате, иначе ће остати без посла. Према мојим сазнањима, они чак добијају допис захвалности где наводи износ који морају да плате. После свега, то се представља као добровољни Палмини спонзори, односно као његова заслуга”, подвлачи она.

Говорећи о заштити људи који су спремни да сведоче о Палминим журкама, Тепић је рекла да тужилаштво има на располагању различите механизме помоћи којих може да им пружи сигурност.

“За то су прилично добри чланови 103 и 104 Закона о кривичном поступку, који дефинишу статус посебно осетљивим сведоцима. Ови чланови не предвиђају само да се видео путем узме изјава, већ тужилац може да оде на место где живи сведок како би се предупредило да га неко види док улази у тужилаштво. Овде има више него довољно елемената који указују да се ради о организованом криминалу и због тога би овај случај требало доделити Тужилаштву за организовани криминал у Београду ”, поручила је Мариника Тепић.