Прочитај ми чланак

Пуштен низ воду? Против Вучића гласали Макрон, Мицотакис, фон дер Лајен…

0

Потпредседница Странке слободе и правде (ССП) Мариника Тепић указала је да су сви "пријатељи" председника Србије Александра Вучића гласали за резолуцију Европског парламента којом се позива на међународну истрагу о неправилностима на изборима у Србији.

Тепић је, у наставку полемике са председницом Владе у техничком мандату Аном Брнабић, на друштвеној мрежи X, навела да су за резолуцију гласале и партије француског председника Емануела Макрона, председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, грчког премијера Киријакоса Мицотакиса и шпанског премијера Педра Санчеза.

„Сви Вучићеви ‘пријатељи’ гласали су ЗА Резолуцију о крађи избора у Србији! (…) И кажете нећете им примити мисију? Баш да видимо“, навела је Тепић у одговор на твит Ане Брнабић.

Брнабић је претходно за РТС изјавила да нема намеру ни са ким да разговара после усвајања Резолуције ЕП, и да би истог тренутка поднела оставку када би неко од ње затражио међународну истрагу о изборима.

Потом је на друштвеној мрежи X наставила полемику са представницима опозиције који су указали на то да она не би ни могла да поднесе оставку јер је мандат њене Владе завршен престанком мандата Скупштине која ју је изабрала.

Брнабић је том приликом опозицију назвала „мувама“, на шта је реаговала Мариника Тепић, истичући да је само Хитлер своје непријатеље називао “Унгезиефер” – штетни инсекти, гамад, бацили, паразити…

„Стварно не знам за инсекте, али знам да би и Хитлер и Химлер тражили међународну истрагу како би понизили суверену и независну Србију. Једнако као 1914. године“, наводи се, између осталог, у реакцији Ане Брнабић.

Историчарка Дубравка Стојановић изјавила је, међутим, за Н1 да су Резолуција Европског парламента о Србији и ултиматум Аустро-угарске две историјске ситуације које су потпуно неупоредиве.

„У првој, 1914, Аустро-Угарска је само чекала повод да би напала Србију и кренула у остварење свог плана продора на Исток. То је био увод у објаву рата! Ово је реакција демократског Европског парламента на украдене изборе у земљи кандидату за чланство у ЕУ. То је била претња Аустроугарске слободи Србије, а сада претња слободи Србије долази изнутра, од владајућег режима“, објаснила је Стојановић.

Подсетимо, Европски парламент усвојио је у четвртак резолуцију којом позива на спровођење независне међународне истраге нерегуларности на децембарским парламентарним, покрајинским и локалним изборима у Србији, са посебним акцентом на београдске изборе.