Прочитај ми чланак

Тадић: За бабе сам био краљ!

0

Некадашњи шеф државе и доскорашњи председник ДС Борис Тадић, у покушају да објасни зашто је изгубио изборе и отишао с власти, рекао је да је Србија земља председничке културе те да се зато председнику приписују надлежности и које нема, али и одговорност за све. Како је рекао у интервјуу за подгорички Дан, председник, и кад нема одговорност за све, објективно бива крив и у прилог томе испричао анегдоту с једном баком из 2004.

– Упитала ме је: „Сине мој, кад ће пензија да ми се повећа?“ Рекао сам јој: „Али ја нисам одговоран за то, већ влада“. Она је узвратила: „Не занима мене никаква влада, ти си мој председник, ти си мени одговоран. Кад је био краљ, он ми је био одговоран, каква влада!“ – открио је Тадић свој блиски сусрет с разочараном пензионерком и додао: – То је мени било јасно сведочанство о политичкој култури у којој смо и нисам објашњавао да то није моја одговорност, а одустајање ме је одвело ка преузимању одговорности.

На питање о парламентарним и председничким изборима, које су ДС и Тадић и поред бајних прогноза изгубили, некадашњи први човек демократа признаје да је у ДС био највећи песимиста у вези са исходом прошлих избора.

– И, на крају, није било могуће да се читавих 12 година држи тај барјак 5. октобра у таквим економским околностима, с дубоким променама и реформама, а да ипак припадници власти из деведесетих не дођу поново у прилику да је врше, да преузму водећу улогу у Србији. Свој пораз на председничким изборима видим, дакле, као закономеран, иако сам учинио сваки напор да се то не деси – навео је Тадић.

 

(Курир)