Прочитај ми чланак

ТАДИЋ: Вучић није Србија! Он државу и друштво гура у провалију аутократије

0

Нисам се појавио на Вучићевој инаугурацији јер нисам желео да својим присуством дајем легитимитет политици која темељно уништава сва демократска достигнућа која смо постигли од 2000. године и гура нашу државу и друштво у провалију аутократије, рекао је бивши председник Србији а садашњи лидер Социјалдемократске странке Борис Тадић.

Критике да његов недолазак на инаугурацију представља непоштовање државе за њега су само још један доказ аутократског карактера садашње власти јер, како је истакао, Вучић није Србија, а његово непојављивање свакако није однос према држави, већ према начину на који садашњи председник управља њоме.

Према Тадићевим речима, свечано преузимање дужности новог председника у Палати Србија представља протоколарни догађај око кога је подигнута непотребна медијска прашина, у складу са Вучићевом потребом изградње култа личности.

„Све време истичу да је било 5.000 званица, али до тог броја је свако могао да дође. Ствара се заблуда у јавности да тај број значи велику међународну подршку, а заправо се до тог броја стигло позивањем локалних одбора, естраде и чланства СНС. Број од 5.000 званица сведочи само о Вучићевој потреби за спектаклом, свакако не о некој посебној међународној подршци“, сматра лидер СДС.

Коментаришући избор Ане Брнабић на место премијера, Тадић је оценио да је то безначајна промену улога у Вучићевој марионетској представи. Он је навео да је иза њеног министровања остао дуг локалних самоуправа од око милијарду евра, што је четири одсто БДП, тако да се поставља питање шта је то квалификовало за место премијера, осим бескрајног и јавно признатог послушништва.

„Њен експозе обилује гомилом лажи и лажних обећања. Једино обећање у које верујем је да ће нова Влада представљати континуитет оне Вучићеве, а то значи наставак уништавања демократије, обмана и ноторних лажи. Већ у својим првим обраћањима у скупштини Брнабић је, говорећи као барон Минхаузен, наставила тај континуитет Вучићевог баронисања. Зато верујем да ће једино испуњено обећање из њеног експозеа бити оно о одржању континуитета лажи“, нагласио је Тадић.

Упитан да ли постоји могућност уједињења опозиције пред београдске изборе, бивши председник Републике одговорио је потврдно, подсетивши да је он већ годинама заговорник укрупњавања опозиције, јер је према његовом мишљењу то једино решење проблема са којима се као грађани суочавамо.

Тадић истиче да СДС никада није блокирала тај пројекат или одустала од такве врсте договора, али да је потребно прилагодити облик укрупњавања опозиције врсти избора.

„Уједињење целокупне опозиције требало је да се догоди још на прошлим председничким изборима, јер је најважнији циљ требало да буде одржавање другог круга. Што се тиче предстојећих градских избора, сматрам да би било корисније укрупњавање опозиције у два блока, у складу са идеолошким разликама које постоје међу опозиционим странкама“, сматра Тадић и додаје да је услов да СДС учествује у формирању опозиционог блока обавезивање на несарадњу са Вучићем на свим нивоима власти после избора, те да се на тој листи нађу странке демократске грађанске опције.

Коментаришући став бившег председника Демократске странке Бојана Пајтића да би због нефер услова приликом последње кампање опозиција требало да бојкотује рад скупштине и предстојеће изборе, Тадић је оценио да је такав бојкот бесмислен, јер владајућа већина и без присуства опозиције може да изгласа све предлоге.

„Борба уместо бојкота“

Према Тадићевом мишљењу, бојкотом рада парламента опозиција би остала без и то мало медијског простора на коме може да искаже свој став, а што се бојкота избора тиче, Тадић је пре за то да се партије које нису на власти изборе за фер услове уместо да на њима не учествују. „Надам се да ћемо овај пут успети да се изборимо за фер услове у којима можемо победити Вучића, јер је чињеница да он уз поштовање правила игре никада не би победио. Зато одузима опозицији медијски простор, финансијски је уништава, сатанизује у режимским таблоидима и кукавички наступа са места премијера на изборима за председника, да би се када победи у трци у којој је суштински једини учесник, позивао на некакав легитимитет“, закључује Борис Тадић.