Прочитај ми чланак

Тадић: Угрожен је наш углед, казнити говор мржње покрета „Наши“

0

370275_boris-tadic--beta--e.-v.--ev_f

БЕОГРАД – Лидер Нове демократске странке (НДС) Борис Тадић осудио је као говор мржње објављивање списка „србомрзаца и издајника“ од стране покрета „Наши“, као и позив на линч Жена у црном који је упутио Радомир Почуча из Против-терористичке јединице МУП-а Србије.

„Најоштрије осуђујем ове иступе, апелујући на надлежне органе да хитно реагују, како говор мржње који данас означавамо као иступ не би сутра поново постао правило“, каже се у саопштењу бившег председника Србије.

Како се наводи, објављивање списка СНП „Наши“ представља упозорење на опасност од јачања екстремизма, а чињеница да је Почуча позвао на линч Жена у црном показује да држава „има људе који деле такве ставове и унутар својих структура“.

Тадић је оценио да ће модернизација и демократизација Србије, као и њен међународни углед, бити угрожени ако надлежни органи не буду реаговали на „кукавичке наступе квазипатриотизма“, и уколико држава покаже слабост у решавању ових проблема.

„Нико не сме ни да помисли да је са променом власти дошло поново време за овакве шовинистичке иступе, нити да ће се сада ти иступи толерисати. Исувише оваква класификација на ‘издајнике и патриоте’ и позиви на линчовање подсећају на Србију из деведесетих година, да бисмо страх од повратака у то време сматрали безразложним“, додаје се у саопштењу.

 

Бета