Прочитај ми чланак

Тачи врши притисак на српске посланике; 400.000 непостојећих гласача на Космету!

0

Skupstina Kosova

Одлука о формирању окупаторске шиптарске војске Косова не може се донети без подршке две трећине посланика мањинских заједница. Од 25 посланика мањина у окупаторској шиптарској Скупштини Косова највећи отпор пружају српски посланици. Албанској већини потребно је пет „српских” гласова да би ова иницијатива успела.

Један број „српских” посланика, који је и до сада фактички подржавао опстанак окупаторске шиптарске владе Косова, тренутно је под притиском да подржи иницијативу о формирању шиптарске војске Косова. „Мислим да се међу ‘српским’ представницима неће наћи петоро који ће гласати за овај закон и да нико неће разбити тешко стечени српски консензус унутар Скупштине Косова”, каже за Данас Рада Трајковић, посланик Јединствене српске листе у шиптарском окупаторском косовском парламенту, који би требало да расправља о оснивању оружаних снага Косова.

Албанска „математика“

„Одлука о распуштању парламента суштински је у рукама Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја.
То је ствар унутаралбанске политичке математике.
Ипак, не би ме изненадио да до распуштања парламента за сада не дође“, каже Рада Трајковић.

На питање нашег листа зашто, упркос најавама да ‘српски’ посланици неће гласати за косовске оружане снаге, Тачи очекује потребну подршку за будућу шиптарску војску Косова, Рада Трајковић наводи да „очигледно Тачи зна нешто што ми не знамо.“

„Користе се институционални механизми притиска на поједине посланике, нарочито ако се има у виду да нису сви посланици из наше заједнице позивани на састанке код Јахјаге и Чекуа. Тачи има на располагању и формалне и неформалне институције кроз које добија информације и врши притисак на појединце“, објашњава саговорница Данаса.

Поводом похвала ‘српских’ министра у Тачијевој влади изјаве председника Србије, који, уколико се формирају окупаторске шиптарске оружане снаге Косова, тражи „реципроцитетно учешће Срба“, она истиче да они чују оно што желе, а не оно што председник Николић заправо говори. Према њеној оцени, та председникова изјава није подршка формирању војске Косова, већ више је размишљање на глас шта чинити у случају таквог развоја догађаја.

„Он је рекао под који условима би могао да прихвати формирање оружаних снага Косова, иако се ја не слажем с његовом стратегијом војске различитог етничког састава од и до Ибра. Косово, као регион који је видео пуно етничких сукоба, не треба да има војску. Треба да буде демилитаризована зона, чију би безбедност гарантовао регионални систем“, указује Рада Трајковић.

Коментаришући кашњење с формирањем заједнице српских општина, она каже да не схвата зашто би требало да се чека исход окупаторских шиптарских косовских избора.

„Разумем да Влада у Београду чека нову политичку елиту у Приштини да би се осигурала стабилност наставка процеса преговора. ЗСО је тренутно корисна апстракција којом се покрива неспремност наше политичке елите. И приштински и београдски политичари, који су се до сада бавили косовским преговорима, користили су ово питање за сопствену политичку промоцију, јер гравитет косовског питања носи са собом значајну дозу међународне пажње“, напомиње Трајковићева.

Она упозорава да, док се чекају окупаторски шиптарски избори, Тачи ради на трансферу надлежности и промени урбанистичких правила, која ће лимитирати имовинска права и извршне моћи српских општина и будуће заједнице општина.

(Данас)

biracki-spisak

МУП и ЦИК нису успели да пречисте бирачке спискове

Око 400.000 „фиктивних“ гласача може да буде искоришћено на дан избора .

„То је процес који траје, није лако пречистити читав списак, али је стање сада далеко боље него што је било пре годину или две“ , рекао је министар за унутрашње послове Бајрам Реџепи, преноси „Коха диторе“ .

Ипак, према речима функционера ЦИК на дан избора би могла да буду злоупотребљена имена 400.000 људи који су или умрли или живе и раде ван Космета .

Ни једно друштво на свету нема бирачки списак на коме не може да се поткраде по неко име неког преминулог. Тако мисли окупаторски шиптарски министар за унутрашње послове у Тачијевој влади Бајрам Реџепи .

Реџепи је у недељу рекао да се не може очекивати стопостотно пречишћен бирачки списак.

Али , за разлику од осталих друштава, где је њихов број симболичан, на Косову и Метохији се ради о близу 400.000 људи „вишка“ на бирачким списковима.

(info-ks.net)