Прочитај ми чланак

Тачи: Створили смо државу Председник скупштине (Стефановић): Србија у ЕУ

0

Хашим Тачи рекао је данас да су 17. фебруара 2008. године снови многих генерација косовских Албанаца постали стварност и истакао велики допринос у томе Универзитета у Приштини.

Тачи је на свечаној академији поводом пете годишњице проглашавања такозване анезависности Косова и 43. године од оснивања Приштинског универзитета рекао да су Шиптари пре пет година институционализовало свој вековни сан.

„Стварање нове албанске државе (Косова) је величанствено дело стремљења, идеала, пожртвовања и напора многих шиптарских генерација“, казао је Тачи.

Он је рекао да је такозвана држава Косово након тога наставило са консолидацијом државе, што је довело до међународног признања од до сада око сто држава и успостављање по њему највиших демократских стандарда, цинично прећуткујући да Срби на Космету живе у гету.

Тачи је додао да није случајно што је манифестација обележавања пете годишњице проглашавања независности почела на Универзитету у Приштини.

„Нема универзитета у свету који се може упоредити са улогом промотера коју је Универзитет у Приштини имао у националном и ослободилачком покрету“, рекао је Тачи.

Организациони одбор најавио је да ће данас, сутра и прекосутра бити организоване бројне изложбе, између осталог археолошка и етнолошка изложба у шиптарском Музеју Косова, ретроспектива графичких дела у Националној галерији Косова и концерт ансамбла „Шота“.

За сутра је предвиђено одавање почасти у свим општинама на Космету и полагање венаца палим терористима и окупаторима.  Атифете Јахјга сутра организује пријем за домаће и међународне званице, након чега ће Филхармонија Косова извести свечани концерт.

У недељу ће бити одржана Парада независности – дефиле припадника БСК-а и шиптарске косовске полиције на тргу Мајка Тереза у Приштини, свечана седница шиптарске Скупштине Косова, а затим концерт и ватромет.

____________________________________________________________________________________

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић поручио је данас да је пут Србије јасан да постане чланица Европске уније, економски лидер у региону и да буде јака зарад мира и стабилности.

На онима који су на власти је велика одговорност да сачувају темеље државе и граде Србију слоге, разумевања и толеранције, рекао Стефановић у Дому народне скупштине где се свечано обележава Дан државности Србије.

Србију, како је нагласио, треба водити разборитим одлукама на миран и демократски начин чувајући добре односе са суседима и водећи је ка сигурној будућности.

„Наш пут је јасан – озбиљна борба против корупције и криминала, економски напредак, европска перспектива и очување суверенитета и територијалног интегритета Србије. То је борба за интерес грађана и без обзира на политичке, идеолошке, националне или верске разлике“, поручио је Стефановић.

Стефановић је додао да се на данашњи дан сећамо славне историје која нам помаже да чврстим кораком идемо у будућност.

Председник парламента је у Дому народне скупштине отворио изложбу Српских краљевских инсигнија, Карађорђевог оружја и прве штампане верзије Сретењског устава из 1835. године у Крагујевцу.

 

(текст: Танјуг, Бета; фото: Бета)