Прочитај ми чланак

Тачи пушта само у цркве

0

izbori-na-kim

Радне групе Београда и Приштине за локалне изборе на Косову и Метохији поново ће се у четвртак састати у Бриселу, како би се утаначили сви детаљи договора који су постигнути на састанку српског премијера Ивице Дачића и Хашима Тачија са Кетрин Ештон.

Међутим, непун дан после радне вечере у штабу ЕУ, настављена је размена „паљбе“. Премијер Дачић најавио је у уторак да планира да следеће недеље посети Косово, јер жели да пружи подршку Србима како би у што већем броју изашли на изборе, као и да ће у предизборној кампањи учествовати и председник Србије Томислав Николић и први потпредседик Владе Александар Вучић. Тачи је узвратио да неће бити дозвољене посете које имају изборни карактер, а да „манастире увек могу да посећују“!

Овај злуради коментар који „мирише“ на нове опструкције Приштине, прети да поново дијалог доведе у ћорсокак и да удаљи Србе од гласачких кутија у Покрајини.

У нашем државном врху очекују да Брисел спречи нове политичке смицалице Тачијеве власти. Марко Ђурић, саветник председника Србије, каже да Приштина има и рок до петка да именује представника листе „Српска“ у ЦИК Косова.

ЕУЛЕКС УСМЕРАВА

У мисији Еулекса објашњавају да захтеви за посете не стижу на њихову, већ на адресу Канцеларија ЕУ на Косову. Стојан Пелко, портпарол Канцеларије, каже нам да они само примају захтеве из Београда које онда упућују приштинским властима на одлучивање.

– На састанку у Бриселу у четвртак очекујемо да буду остварени сви елементи постигнутих договора, а чији је гарант и ЕУ.

Министар задужен за КиМ Александар Вулин објашњава да ће механизам посета функционисати као пре избијања проблема – Канцеларија за КиМ захтеве ће подносити Еулексу.

Шеф дипломатије Иван Мркић оценио је да је постигнут коректан договор по питању посета српских званичника КиМ. Он је поручио да намерава да Покрајину посети „чим се јави нека потреба за тим“.

Кандидат за градоначелника Косовске Митровице Крстимир Пантић позвао је у уторак још једном Србе да изађу на биралишта, јер су ови избори „својеврстан референдум“ на којем ће се грађани изјашњавати за или против Србије, а не за или против Приштине:

– На овим изборима Срби ће одлучити да ли желе да остану део Србије или ће прихватити да без икаквог отпора Албанци заузму и север Косова.

Иначе, током састанка у Бриселу Тачијева влада обавезала се да ће „одблокирати“ посете српских политичара Косову и Метохији у току предизборне кампање, да ће решити питање уписа Срба у бирачке спискове и учешће контролора у Централној изборној комисији.

(Вечерње новости)