Прочитај ми чланак

ТАЧИ ПРОВОЦИРА: Грађани Прешева, Бујановца и Медвеђе најдискриминисанији у Европи

0

Тачи је рекао да ће се нормализација односа са Србијом догодити путем "формалног реципрочног признања"

Председник самопроглашеног Косова Хашим Тачи рекао је да су грађани Прешева, Бујановца и Медвеђе „најдискриминисанија заједница у Европи“

„Са њиховим лидерима сам се и састајао. Њихове дирљиве приче су преокупација свих нас, како би они уживали своја национална и демократска права и како не би били најдискриминисанија заједница у Европи“, казао је Тачи, пренела Слободна Европа.

Он је то рекао на прес конференцији поводом идеје о потенцијалној размени територија – север Косова за Прешевску долину, а о којој говоре поједини политичари са тзв. Косова, попут заменика председника опозиционог Демократског савеза Косова.

„Косово ће се увек интересовати за албанске грађане који тамо живе“, рекао је Тачи и додао да разуме забринутост политичких лидера за грађане у Прешевској долини.

Он није одговорио на питање новинара да ли би у коначној фази дијалога прихватио да разговара о подели Косова, већ је, уместо тога, рекао да ће коначни споразум између тзв. Косова и Србије бити споразум између две независне земље.

Тачи је рекао да ће се нормализација односа са Србијом догодити путем „формалног реципрочног признања“, а што ће, сматра, омогућити и чланство тзв. државе Косово у свим међународним организацијама, укључујући и УН.