Прочитај ми чланак

Сведок: Колувија ми је показивао контакте с Гашићем, стизале поруке да Јовањица…

0

Након овонедељног одлагања настављено је суђење по оптужници Јовањица 1, а сведочио је инспектор и шеф оперативе Четвртог одељења за борбу против дрога београдске полиције Душан Митић. Говорио је о самом имању Јовањица, где је са својим колегама пронашао 65.000 биљака у свежем стању и 660 килограма већ осушеног канабиса. Казао је да је Јовањица веома грандиозно имање, огромно, и да никад није видео толико марихуане на једном месту. Ово није афера, већ фабрика за производњу марихуане, рекао је Митић у сведочењу.

Он је сведочио о својим оперативним сазнањима у случају Јовањица, као и о томе како и због чега су његове колеге и он поступали када је реч о претресању имања.

Такође, највише је говорио о притисцима које су трпели он и његове колеге, како из самих служби у којима раде, али и споља, као и о покушајима подмићивања како начелника Слободана Миленковића, тако и њега.

Како је навео, са највиших позиција у безбедносним службама стизале су поруке да Јовањица не сме да изађе у јавност и да је то државни пројекат ВОА и БИА.

То је, како је Митић сведочио, припадник ВОА рекао Миленковићу у првим данима када је Јовањица откривена.

Навео је и да када је Колувија заустављен због брзе вожње и вожње аутомобила са блинкерима, он рекао полицајцима да је њихов колега.

Казао је и да су га, те 2019. одвели на имање где се одвијао претрес, и да им је тада Колувија показивао своје поруке са високим представницима безбедносних служби, пре свега са Александром Тошићем, који је другооптужени у поступку Јовањица 2 који се води пред Специјалним судом.

Испричао је да се Тошић појавио на рампи на улазу на имање, и да му је он, Митић, казао да ако жели да уђе на имање мораће да буде легитимисан, због чега се Тошић уневрозио и отишао са имања.

Додао је да је на имање долазио и припадник МУП Милан Кендија, иначе рођак Колувије. Према његовим речима, и он је покушао да уђе на имање али и њему је речено да ће у том случају бити легитимисан, због чега је и он отишао са имања.

Колувија је рекао да је имао контакт са великим бројем припадника безбедносних служби и МУП-а, а показивао је и контакте са тадашњим директором БИА, а садашњим министром унутрашњих послова, Братиславом Гашићем.

Нагласио је да је био врло изненађен када му је Колувија рекао да је један од донатора БИА. Прокоментарисао је да му је невероватно да донатор БИА буде неко ко је дилер марихуане.

Истакао је и да на његове колеге и њега од тренутка када су полицајци упали у Јовањицу до данас притисци не престају.Казао је и да је било покушаја поткупљивања његових колега и њега како би се престало са изношењем нових сазнања о Јовањици.

Рекао је и да је Миленковић добио поруку од бивше адвокатице Колувије Зоре Добричанин Никодиновић да прихвати смену која му се нуди, да прихвати место координатора, да треба да је задовољан да је жив и да се не води поступак против њега.

Такође, Миленковић му је рекао да му је просто невероватно да су њих двојица сами у свему овоме, да неће прихватити смену и да пређе на друго место и да престане да говори о Јовањици.

Подсетимо, судско веће је у новембру прошле године на предлог одбране одлучило да изузме кључне доказе из поступка, због тога што је претресање 18. новембра 2019. означено као незаконито, јер нису били присутни власници Јовањице, као ни адвокатица Колувије, већ само два сведока.

Митић је говорио о томе да су имали оперативна сазнања да може доћи до уништавања доказа у Јовањици, и због тога је та њихова акција била хитна, и они су то спровели у поподневним часовима када Колувија није могао да буде присутан, тако им је речено из суда, судија за претходни поступак је рекао да Колувија не може бити присутан јер се то дешава после радног времена, те су они ушли са два сведока, и тог дана је пронађено 660 кг осушеног канабиса.

Додао је и да је полиција имала оперативна сазнања да само имање надлећу дронови, за шта су сумњали да опсервирају имање како би дошло до уништавања целокупног имања.