Прочитај ми чланак

Све везе Беливука и власти: Ко су људи који се доводе у везу са злогласним кланом

0

Признање Вељка Беливука да је радио за “државу”, био члан СНС, да је његова група разбијала демонстрације, спречавале минтинге и рушила у Савамали, није једино што указује да је Беливуков клан био повезан с влашћу. Његови припадници обезбеђивали су инаугурацију председника Александра Вучића, документи показују да је генерални секретар Владе Новак Недић био на вези с њима, а бивши полицијски функционер Горан Папић, по првостепеној пресуди, наредио је да се једном од вођа клана Марку Миљковићу врати блиндирани ауто који је био на провери.

Ко је рушио у Савамали – питање је на које ни тужилаштво ни полиција нису дали одговор већ пуних шест година.

Више јавно тужилаштво, које је требало да утврди по чијем је налогу то учињено, ставило је тачку на овај случај, док Прво основно јавно тужилаштво и даље као НН лица третира оне које су директни извршиоци.

Вељко Беливук, вођа криминалне групе којој се пред Специјалним судом у Београду суди због седам ликвидација и других тешких кривичних дела, признао је пред судом да са својом групом чинио разне услуге за државу и додао да је учествовао и у рушењу Савамале.

Он је навео да је члан СНС, као и да је са Александром Станковићем водио групу која је служила за потребе државе све до његовог убиства, након чега је он то наставио да ради.

Поводом признања Вељка Беливука да је његова група рушила у Савамали, огласило се Више јавно тужилаштво, које је саопштило да Беливук „има право да слободно изнесе своју одбрану, при чему није у обавези да говори истину“. “Одбрана окривљеног Беливука, као и било кога окривљеног, не повлачи аутоматски реакције државних органа, нарочито уколико се ради о оптужбама које нису поткрепљене материјалним доказима, односно које окривљени може да износи без икаквих органичења, а све у склопу стратегије одбране и процесне позиције у којој се окривљени налази“, пише у саопштењу.

„Ми смо током ноћи послали групу младића, једну ми, једну Звонко (Веселиновић прим.аут), да се сруши Савамала. Речено нам је да ниједном нашем члану неће бити ништа и да је за све задужен Веселин Милић“, рекао је Беливук.

Да је неко из власти умешан у рушење било је јасно од првог дана, као што је било очигледно и да је то учињено због пројекта Београд на води. Председник Србије Александар Вучић изјавио је да иза рушења у Савамали стоји врх градске власти, коју је тада предводио Синиша Мали.

И Марија Мали, тадашња супруга у то време градоначелника Малог, у интервјуу за Крик рекла је да се Синиша хвалио да је учествовао у рушењу у Херцеговачкој.

Чланови Беливуковог клана обезбеђење на инаугурацији

Више независних медија објавило је да су поједини чланови клана Вељка Беливука обезбеђивали инаугурацију председника државе, у мају 2017, када су брутално нападнути новинари четири редакције.

КРИК је тако открио да је међу њима био Борко Аранитовић, који је био близак Салету Мутавом (Александру Станковићу), који до убиства био вођа сада Беливуковог клана. Са друге стране, Инсајдер је открио да је новинарима на инаугурацији претио Марко Тодоров, навијач Партизана.

Дневни лист “Данас” објавио је фотографије насилних догађаја са инаугурације. На њима се види како у присуству полиције у цивилу, која уопште не реагује, обезбеђење митинга дави и физички насрће на новинарку тог листа Лидију Валтнер, фоторепортера “Тањуга” Милутина Марковића и учесника “Протеста против диктатуре” Марка Радосављевића.

Новак Недић и веза с Беливуком

Генерални секретар Владе и функционер СНС Новак Недић у више наврата довођен је у везу са Вељком Беливуком. Према наводима Војног синдиката, Недић је са жандармом Ненадом Вучковићем, Салетом Мутавим и Вељком Беливуком од фебруара до јуна 2016. године користио стрелиште, наоружање и муницију Војске Србије како би увежбавали гађање из ватреног оружја.

То је наведено и у кривичној пријави коју су доставили тужилаштву, а која је одбијена након што су нестали докази.

Такође, НИН је дошао у посед службене белешке полиције од 11. октобра 2018, која показује како је Недић штитио Беливукову групу. Судећи према том документу, хапшење хулигана, међу којима су били и припадници навијачке групе Јањичари коју је предводио Беливук, а који су упали и демолирали клуб Комитет, спречио је управо генерални секретар Владе.