Прочитај ми чланак

Све нелогичности које су пратиле случај несреће на наплатној рампи Дољевац

0

Бројна питања о случају несреће на наплатној рампи Дољевац, у којој је погинула Станика Глигоријевић, и због које је осуђен Дејан Станојевић, некадашњи возач бившег директора "Коридори Србије" Зорана Бабића, остала су без одговора. Иако је Станојевић због несреће осуђен правоснажно на четири и по године затвора, поменути случај обележиле су бројне нелогичности које до данас нису разјашњене.

Оно што изазива највећу мистерију дефинитно је чињеница да на снимку са надзорних камера на наплатној рампи фали кључних два минута, односно тренутак када се ударац десио.

Још током истраге у јавност је процурела информација да на снимку несреће, који су доставили “Путеви Србије”, недостају кључна два минута, који би требало да расветле читаву несрећу. Након тога огласио се и МУП који је тврдио да је достављени снимак аутентичан, као и да се на њему јасно види да Бабић није управљао аутомобилом.

Додатну забуну унео је лично председник републике Србије Александар Вучић који је истакао да је видео спорни снимак, али да због узнемирујућег садржаја не препоручује породици Станике Глигоријевић да га прегледа. Ипак, иако је породицу позвао да им он лично покаже снимак, то се до данас није десило.

Бабићеве повреде

Такође, повреде које је Зоран Бабић задобио у несрећи вероватно су најодговорније за сумње и спекулације да је за воланом у тренутку судара био заправо он. С обзиром на то да је задобио прелом бутне кости, појединци су одмах почели да тврде да је такав прелом кости могао да задобије само од ударца у волан, а не у предње седиште, с обзиром на то да је према званичним извештајима био на задњем седишту своје службене “шкоде” где је спавао.

Бабић је у истрази, а потом и на суђењу тврдио да га је пробудило нагло кочење. Од силине ударца он је завршио у предњем делу “шкоде” и ударио главом у шофершајбну.

Излазак из олупине “шкоде”

Током истраге велику пажњу изазвале су и тврдње бројних сведока о томе како је Бабић изашао из смрскане шкоде. Према званичној верзији, оптужени возач је након судара изашао кроз своја врата, а потом обишао аутомобил и отворио сувозачева, кроз која је потом извукао Бабића.

Појединци су опет тврдили да је Бабић био тај који је изашао са места возача, а потом обилазио аутомобил, што су вештаци одбацили управо због повреда његове ноге. Срђан Алексић, који је управљао колима у којима је погинула Станика Глигоријевић, одбацио је пред судом тврдње оптуженог Бабићевог возача да је видљивост на рампи била смањена услед магле, тврдећи да је видео како извлаче крупног човека са возачеве стране у маслинасто-зеленој мајици, али није могао да прецизира да ли са предњег или задњег седишта.

Алексић је рекао и да се Дејан Станојевић у санитету појавио након 30-35 минута од несреће, да је имао мобилни у руци и да је са неким разговарао ван возила.

Возач приведен сутрадан

Осуђени Станојевић након несреће није задржан у полицији, већ се вратио у Београд. Он је тек сутрадан приведен на саслушање у Основно тужилаштво у Нишу, које је потом тражило да му се одреди притвор.

Чињеница да је Стaноjeвић у несрећи наводно задобио само лакше повреде, допринела је сумњама да он није ни возио аутомобил у време несреће.

Без одговора на бројна питања

Бабићев некадашњи возач је на суђењу делимично признао одговорност за ово дело, рекавши да је „тачно да је брзо возио, али да је до удеса довела поледица, клизав пут и магла“. Он је потврдио да је тог дана возио брзином од 93 километара на сат, како је и само вештачење накнадно утврдило, као и да ју је смањио приликом приближавања наплатној рампи.

Ипак, Станојевић није могао да да одговоре на бројна питања одбране, попут „зашто је возио неприлагођеном брзином“, „како није видео два возила испред себе“ и слично.

Подсетимо, трагедија се десила 31. јануара 2019. године када је оптужени Дејан Станојевић, управљајући службеном “шкодом”, ударио у “опел астру” која је била у траци за наплату путарине, након чега се она одбила и закуцала у задњи део фолксвагена који је напуштао рампу.

На лицу места погинула је Глигоријевићева, док је пет особа лакше и теже повређено. Тешке повреде задобио је функционер СНС Бабић, као и Мирјана Алексић (48), сестра настрадале Станике.