Прочитај ми чланак

Суверенисти, Народни блок и ПСГ: Коначни резултати избора су правно неважећи…

0

Представници три изборне листе саопштили су данас да сматрају правно неважећим усвајање Извештаја о укупним резултатима избора за посланике Скупштине Србије одржаних 21. јуна и делимично поновљених 1. јула.

Они то сматрају јер су резултати утврђени путем електронске седнице Републичке изборне комисије (РИК), што је, како кажу, „флагрантно кршење Закона о избору народних посланика и Уставу“.

Фото: А.С.

Саопштење су потписали чланови, односно заменици чланова РИК у проширеном саставу у име изборних листа: листе Суверенисти – Саша Радуловић и то: Срђане Видовић и Николине Липовшек, листе Народни блок – Велимир Илић – генерал Момир Стојановић и то: Стеван Бабић и Сандра Гашић, и листе Сергеј Трифуновић – Покрет слободних грађана и то: Вук Ђорђевића и Милана Милошевића.

„Одржавање седница на наведени начин, онемогућена је расправа по тачкама дневног реда, те увид у целокупан изборни материјал, што је нужно за доношење законите одлуке“, пише у саопштењу које је доставила Николина Липовшек у својству заменице члана РИК у проширеном саставу.

У саопштењу је оцена да је „онемогућавањем члановима РИК да расправљају, РИК од једног колективног органа претворен у скуп појединаца који одлуке доносе мимо свих закона и законских оквира“.

Такође је речено и да је гласање члановима РИК омогућено преко и-мејла који „не садржи сертификован електронски потпис“, чиме је у сумњу доведена веродостојност датих изјава.

Наглашено је и да се изашло из законског оквира тако да изборни процес више „није легалан“, а спроведен је уз „многобројне изборне неправилности, почев од дуплих спискова, сигурних гласова, мањкавих записника“.