Прочитај ми чланак

Народ и опозиција против Вучићеве крађе: Тражи се понављање свих избора! (ВИДЕО)

0

У Београду је одржан трећи узастопни протест против крађе избора у режији режима Александра Вучића. Какав је био развој дешавања можете да видите на сајту и Јутјуб каналу Србин инфо.

Грађани који протестују због бројних изборних неправилности окупили су се вечерас трећи пут испред Републичке изборне комисије. Кандидати са листе „Србија против насиља“ налазе се у згради РИК-а и више пута су поручили да је једини захтев да се пониште избори у Београду. РИК је данас донео одлуку да се понове избори на 30 бирачких места, али и поручио да није надлежан за поништавање избора у Београду.

19:54

Грађани се разилазе, окупљање и у четвртак

Како је јавио репортер Н1, окупљени испред зграде РИК-а полако се разилазе.

Ново окупљање заказано је и за четвртак у 18 сати.

У згради РИК-а остају и даље посланици коалиције Србија протива насиља, а међу њима и Мариника Тепић, која штрајкује глађу.

19:49

Зеленовић: У четвртак разговор са Новим ДСС-ом о захтеву за поништавање избора на свим нивоима

Копредседник странке Заједно Небојша Зеленовић најавио је да ће представници листе „Србија против насиља“ сутра започети разговоре са лидерима осталих опозиционих странака о захтеву за поништавање избора на свим нивоима.

„Са Новом Демократском странком Србије разговараћемо сутра у скупштини Србије, а потом и са осталима“, рекао је Зеленовић агенцији Бета.

19:47

ГИК: Поништавају се избори на два бирачка места у Београду

Градска изборна комисија одржала је данас 25. седницу, на којој је усвојено Решење о поништавању гласања на изборима за одборнике Скупштине општине града Београда, на бирачком месту број 73 у општини Вождовац.

Такође, усвојено је Решење о поништавању гласања на изборима за одборнике Скупштине града Београда на бирачком месту број 15 у општини Нови Београд, као и Решење о констатовању да се резултати гласања на изборима за одборнике Скупштине града Београда не могу утврдити на бирачком месту број 122 у општини Нови Београд.

19:43

Ђилас: Гласачи из РС немају право да одлучују где ће ићи метро или шта ће се градити у Београду

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас изјавио је да нико не води кампању против грађана Републике Српске, али истакао да они немају право да одлучују у Београду где ће ићи метро, колико ће имати аутобуса, шта ће се и шта се неће градити.

“То што говори Вучић, то је још једна њихова радикалска политика. Пре су нас свађали са другим народима, а сад нас свађају са Србима који живе у Републици Српској“, рекао је Ђилас за ТВ Нова а преноси ССП.

19:12

Најављене блокаде ако се не отворе бирачки спискови

Активиста Иван Бјелић рекао је испред зграде РИК-а да ће Министарству управе и локалне самоуправе поднети захтев за отварање бирачких спискова, а ако им не одговоре до понедељка до 12 сати, блокираће две тачке у Београду.

“За почетак, блокаде ће трајати од 12 до 18 часова. Ако ни након тога не одговоре институције, уследиће даљи кораци који ће бити саопштени у понедељак”, поручио је Бјелић, пише Данас.

Како је додао, због безбедности акција, нису наведене те две тачке које ће бити блокиране. Он је нагласио да чекају одговор и то позитиван одговор.

“Ове блокаде ће бити потпуно другачије од оних које су до сада биле. Неће се ићи на традиционалне тачке на које они очекују”, рекао је Бјелић.

19:09

Радовановић: Снимање студената на протесту – злоупотреба службеног положаја

Посланица Народног покрета Србије и пуковник полиције у пензији Славица Радовановић казала је да је снимање студената који мирно протестују испред РИК-а злоупотреба службеног положаја и кривично дело.

„Када неко нарушава јавни ред и мир, полиција има могућност да легитимише таква лица, чак и приведе, и то је по Закону о полицији. Али, ови људи само мирно протестују, тако да нико нема право да било које лице фотографише, прослеђује те фотографије или да оне буду објављене“, нагласила је за Н1.

18:53

Грбовић: Младе више плаши будућност у оваквом систему

Павле Грбовић из Покрета слободних грађана казао је за Н1 да студенти нису преузели протест, већ да је то заједничка борба свих.

„Студенти су водили ову борбу испред институција и јуче и прекјуче, ово је наша заједничка борба, немамо поделе одговорности, нити препуштања. Не ради се о томе да су једној листи украдени гласови, него свима“, нагласио је за Н1.

18:37

Алексић: Тражимо поништавање избора на свим нивоима

Носилац листе „Србије против насиља“ Мирослав Алексић рекао је да ће ова листа затражити поништавање избора на свим нивоима. Осим тога, међународној заједници је поручио да се огласи поводом свега или да заћути.

„Ако желите Србију као уређено друштво, сад се огласите или заћутите. Вечерас у 20х истиче рок за приговоре РИК-у, ГИК-у, локалним комисијама. Наши правници који се налазе у овим телима за спровођење избора тражиће поништавање избора на свим нивоима у целој Србији“, рекао је Алексић окупљенима, док су грађани узвикивали „избори, избори“.

Он је додао да су захтеви последица свега онога што је сагледано у претходних неколико дана, а што укључује довожење људи да гласају у Београду.

„О томе сведочи и они, чак сведоче и људи из СНС као господин који је у Сурдулици рекао да су довођени људи. На нивоу покрајине гласао је министар полиције из БиХ и тиме се похвалио. На Новом Београду су гласали људи који су довожени из различитих места из Републике Српске, који се дошли из Вишеграда, Сокоца, Фоче, Источне Илиџе… Имамо места где су пријављени да гласају и то ће све наши представници у РИК-у и ГИК-у поднети. Немамо ништа против ових људи, али не могу имати пребивалиште у Београду и Бјељини“, рекао је.

18:26

Лазовић: Власт „намакла“ 40.000 гласова, али то је изгледа само врх леденог брега

Радомир Лазовић (ЗЛФ) рекао је да се грађани налазе у ситуацији да морају да бране изборну вољу.

„Наши контролори су успели да зауставе бројне крађе, наши људи су заусавили Арену, не полиција. Бирачки списак је на многе начине мењан, људи су гласали, а не живе у Београду. Ту су намакли преко 40.000 гласова, али то је изгледа само врх леденог брега. Чини ми се да смо доказали изборну превару и захтевамо независну истрагу коју ће водити међународне организације“, рекао је Лазовић за Н1.

18:19

Радомир Лазовић и Небојша Зеленовић на протесту испред РИК-а

Међу грађанима који вечерас протестују испред РИК-а налазе се и први на листи „Србија против насиља“ Мариника Тепић и копредседник Заједно Небојша Зеленовић.

18:16

„Кренула је малаксалост и главобоља, али мора тако“: Тепић наставила штрајк глађу, тражи да се пониште сви избори

Носилац листе „Србија против насиља“ Мариника Тепић рекла је за Н1 да РИК има надлежност да поништи све резултате изборе и додала се на изборима крало „лопатама“ и као никада до сада.

„Наш захтев ће остати РИК-у. Димитријевић је експонент СНС и она га је делегирала ту. Јесте надлежан РИК, али и ГИК. Постоје локалне изборне комисије, које су надлежне за парламентарне изборе на локалу. РИК као другостепени орган има надлежност да поништи збирне резултате избора. Ово је крађа лопатама, цео овај инжењеринг СНС. То је била матрица која се примењивала свугде – на покрајинске, локалне, републичке изборе. Мислим и на гласаче из РС, али и на бираче које су селили из једине општине у другу“, рекла је Тепић за Н1 и додала да постоје „изборни мигранти“.

17:36

Која су ваша права ако вас легитимише полиција на протесту

Адвокат Родољуб Шабић, иначе бивши Заштитник грађана, у разговору за Нова.рс наводи да полиција када делује било у униформи, било у цивилу, принципијално треба да делује на начин да искључује сваку сумњу злоупотребе свог статуса.

„Мора да буде јасно да су то органи јавног реда. Када су у униформи то подразумева да морају да носе ознаке, значке, па чак и име, а када су у цивилу – дужни су да се представе као полиција. Свако друго деловање изазива сумњу и потпуно је неоправдано. Грађани наравно имају право и треба да инсистирају да се особа представи и покаже легитимацију. Све ово су одредбе закона о полицији која полицију обавезује на одговарајући начин поступања. Уколико се не представи, то је онда кршење службене дужности“, каже саговорник Нове.

17:28

Тепић и даље штрајкује глађу: Осећам се стабилно, али је почела малаксалост

Потпредседница Странке слободе и правде и једна од носилаца листе „Србија против насиља“ пре дан и по ступила је у штрајк глађу због изборних нерегуларности.

Тепић за Н1 каже да се за сада осећа стабилно, иако је почела да осећа малаксалост. Она не очекује да је у згради Скупштине Србије у Краља Милана посети председник Александар Вучић, истичући да је он стоји иза изборног инжењеринга и свих нерегуларности које су се дешавале.

17:27

Виола фон Крамон за Нова.рс: Неправилности бациле сенку на резултат избора у Србији

Европосланица Виола фон Крамон рекла је за Нова.рс да је став Министарства спољних послова Немачке јасан показатељ како су одржани избори у Србији.

Она је у изјави за наш портал истакла да су у виђене многе неправилности пре и на дан избора, што баца сенку на њихов укупни резултат.

„Министарство спољних послова Немачке дало јасан став о томе како су одржани избори у Србији. Као што смо навели у нашем извештају заједно са ОДИХР-ом и колегама из Савета Европе, изборе су обележиле многе неправилности пре и на дан избора и то баца сенку на њихов укупни резултат. Наставићемо да пажљиво пратимо постизборну ситуацију јер све то захтева пуну одговорност за оно што се догодило у недељу, али и истрагу за нелегалне активности“, наглашава Фон Крамон.

17:26

Димитријевић: РИК није надлежан за поништавање избора у Београду

Републичка изборна комисија (РИК) није надлежна за захтев који је поднела коалиција Србија против насиља за поништавање и понављање избора у Београду, изјавио је председник РИК Владимир Димитријевић.

Подсећамо, опозиција је раније поручила да је захтев да се понове изборе у Београду.

17:25

РИК донео одлуку да се поново избори на 30 бирачких места

Републичка изборна комисија (РИК) донела је данас решење о спровођењу поновног гласања на око 30 бирачких места у Србији 30. децембра ове године.

На седници је утврђено да на местима где се понављају избори има укупно 12.240 бирача.

Гласање за избор за народне посланике се на тим местима понавља јер нису могли да се утврде резултати избора одржаних 17. децембра или због поништавања гласања.