Прочитај ми чланак

СУРИНАМ, САО ТОМЕ И ПРИНСИПЕ и „две афричке земље“

0

Београд -- Одлуку Суринама да повуче признање Косова шеф дипломатије Ивица Дачић је окарактерисао као гром из ведра неба, а то није први пут да се прича о сличном потезу.

И сам Дачић је током ванредне конференције за новинаре о преседану у „борби за Косово“ говорио о случају Сао Томе и Принсипе, иако се он разликује од Суринама.

Foto: EPA

Они који пажљивије прате политичку сцену у Србији, вероватно су се сетили и једне објаве из 2011. године, о томе како су и две афричке земље спремне на исто.

Подсетимо, мала афричка острвска нација Сао Томе и Принсипе је прва земља за коју се везује идеја о томе да се може предомислити у случају признања једнострано проглашене независности Косова.

До предомишљања јесте дошло де факто, али не и де јуре, јер правно гледано та земља никад и није признала Косово.

Током политичких турбуленција у тој земљи, коалициона влада је донела одлуку да призна независност Косова у марту 2012. године, али та одлука никада није ступила на снагу, јер није ратификована у парламенту, који се тада „мучио“ са кворумом.

Косовски званичници тврде да признање стоји, јер је у Приштину стигла „вербална нота“ о признању, али председник Сао Томе и Принсипе Мануел Пинто је 2013. године рекао да је одлука бившег премијера поништена јер га „премијер никада није консултовао о њој“, а истакао је и да се власт од тада променила.

И неколико година пре дилеме о потезима власти са острва Сао Томе и Принсипе, спомињано је повлачење признања Косова у Африци, али имена земаља нису откривана.

Прво су медији, током самита Покрета несврстаних у Београду, објавили да су Оман и Гвинеја Бисао повукли одлуке о признању Косова, да би касније то било демантовано.

Тадашњи шеф дипломатије Вук Јеремић је рекао да те две земље никада нису ни признале Косово и да је од њихових представника добио потврде за то, а затим је рекао да су „две земље из Покрета несврстаних покренуле процедуру повлачења признања независности Косова“.

Које су то земље никада није објављено, а Јеремић је рекао да је о тим процесима обавештен током Самита.

Такође, он је тада рекао и да високи функционер једне афричке земље под истрагом због сумње да је од једног албанског бизнисмена примио мито како би признали Косово.

Подсетимо, да је одлука Суринама да повуче признавање Косова важна и сигнал је да није у питању „једносмерна улица“, рекао је у интервјуу за Б92.нет професор на Сент Мери Универзитету Џејмс Кер-Линдзи.

Како се наводи у ноти Сталне мисије Суринама при Уједињеним нацијама, одлука је донета крајем октобра и то као одговор на прошлогодишњу ноту Србије, али се и даље чека „званичан одговор министарства спољних послова Суринама“.

Иначе, власти у Приштини су поручиле да „није истина да је Суринам повукао признање“, а Дачића су означили као „шарлатана“.