Прочитај ми чланак

СУЛЕЈМАН СПАХО ЗА СРБИН.ИНФО: Сви смо ми Срби, Бошњаци су измишљена нација

0
Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

Сулејман Спахо, дугогодишњи посланик, члан Српске радикалне странке и оснивач НВО „Удружења Срба муслиманске вероисповести”, за портал „Србин инфо”  говори о нашим грађанима који су свесни свог религијског, али и националног порекла:

Који је циљ друштва које сте направили?

– Циљ друштва је да едукујемо. Историјске чињенице говоре да смо сви били Срби неки период. Читајући литературу закључио сам да су у ислам прелазили имућнији Срби како би сачували свој иметак. Оно што је интересантно је да су ти људи били цењени од стране Турака.

Шта за вас представља српство?

– Срби су први народ на Балкану. Увек смо нападани од неких великих нација али смо очували свој идентитет од дана данашњег. Идентитет смо одбранили и очували уз велике губитке.

Како гледате на то што нам деле језик, што од нашег језика праве велики број језика?

– Велики научници и књижевници као Меша Селимовић и Салих Салиловић говоре баш о томе. Они кажу да смо сви Срби смо друге вероисповести и да говоримо српски језик. За мене не постоји ова измишљена нација Бошњаци. Сви смо исти, сви смо Срби и наша организација ће радити на едуковању наших сународника.

Нама само треба подршка да схвате људи да је ово добронамерно за све. У више наврата сам рекао за говорницом да смо се сви декларисали као Срби оног проклетог рата 90-их не би било. Црква не признаје, на неки начин, Србе друге вероисповести, они признају само Србе православне вероисповести. Мехмед Спахо је био министар у време старе Југославије, а његов брат је био реис који је у свакој прилици говорио да муслимани могу да опстану на овим просторима у заједници са браћом Србима. Они су се тада декларисали као Срби.

Коме је циљ да Срби православци и Срби муслимани ратују на Балкану?

– Западу и Ватикану. Све верске заједнице у Србији су дефинитивно растурене на две три опције. Имате црногорску опцију, па нашу, па растурену исламску заједницу, а католици су сви заједно.

Да ли вам је неко из државе помогао око вашег удружења?

– Тренутно не, али имамо присталице које су не у власти, али јесу у структурама странака. То су странке националне опције. Покушаћемо да разговарамо и са црквом и са исламском заједницом.

sulejman spaho34Како коментаришете да држава шаком и капом помаже разне НВО организације које се боре против српства, а да су према вама који се борите за Србе благо речено равнодушни?

– Све те организације раде против Србије и против грађана Србије и плаћене су за то. Они су против зато што имају корист, неко им намеће да буду против, због нестабилности на овим просторима. Они јавно говоре да су Срби геноцидни, говоре да је у Сребреници био геноцид, Ево ја као муслиман кажем да није било геноцида. Било је убијања, то је рат, али геноцида није било.

Шта за вас значи Русија, а шта Турска у овом тренутку?

– Русија је одувек била на страни Србије и тако је и дан данас. Турска има интерес и жели да се врати на Балкан онако како је некада била. Она ако помаже помаже само делу грађана који се декларишу као муслимани или Турци. Ми са Турском немамо ни братских ни посебних веза као са Русијом. Русија је земља која увек стаје на нашу страну, посебно сада када је ојачала. Интересантно је да у Русији живи велики број муслимана који су одани Русији.

Колико вама значи пријатељство са Војиславом Шешељем?

– Војислав Шешељ је познавајући историју, а чуо је да постоји један Сулејман Спахо из познате породице Спахо, замолио пријатеље да га упознају са мном. То је било 90-их година. Од када сам га упознао одлучио сам да будем његов следбеник. Он ми је својом харизмом и својим понашањем доказао да ће се увек борити за људе ма које вероисповести били.

Он је доказао колико зна о историји Србије и колико зна право. Борио се са једним нелегалним судом и доказао је да је тај суд направљен да би осудио Србију и српски народ. Ја сам његов следбеник и остаћу док се бавим политиком.  Војислав Шешељ ће сада на изборима, заједно са својом Српском радикалном странком, која је мало ослабљена изадајом првих сарадника, бити један од јачих фактора на овим изборима – поручује Спахо за „Србин инфо“

Извор: СРБИН.ИНФО