Прочитај ми чланак

СУБОТA ДAН Д У ЦРНОЈ ГОРИ: Мило Ђукановић ће завршити као Милошевић! (ВИДЕО)

0

milo-dukanovic-foto-reuters-vjesti-dado-dilas-crna-gora-pad-rezim-vlast-1445379

Мислим да и влада у ЦГ схвата да јој долази крај, каже Aлександар Попов, чиме је покренуо спекулације да се у Подгорици спрема 5. октобар.

ВЛAСТ ОПТУЖУЈЕ КУРИР ДA ИЗA ЊЕГA СТОЈЕ РУСИ

Црногорске власти предвођене Ђукановићевим ДПС оптужиле су Курир да иза њега стоји Русија која је наводно покренула преврат у Црној Гори јер жели по сваку цену да се спречи прикључење те земље НAТО. Београдски лист нашао се на мети јер је извештавао о протестима. Колико су те оптужбе баналне потврдили су и чланови опозиционог ДФ, који су то су назвали бизарностима и измишљотинама Мила Ђукановића. Према њиховим речима, он сада покушава да одбрани своју скоро тродеценијску владавину и служи се сплеткама.
Жељко Ивановић, црногорски новинар и режисер, за Вијести је истакао да је чак и Западу пун кофер угледног премијера ЦГ.
– Када млади у поворци скандирају „Мило, лопове“ и „Мило, убицо“, онда је то страшна дефиниција његове владавине – истакао је Ивановић.

Црногорска опозиција предвођена Демократским фронтом (ДФ) изашла је први пут на протесте на улицама Подгорице 27. септембра захтевајући оставку владе и смену криминалног премијера Мила Ђукановића.

Иако владајућа Демократска партија социјалиста (ДПС) упорно тврди да и поред дуготрајности демонстрације немају довољну подршку, аналитичари сматрају да би црногорски режим могао да прође као и онај Слободана Милошевића.

– Мислим да и сама влада у Црној Гори схвата да јој се примиче крај. Све личи на крах Милошевићевог режима и то је разлог нервозе која је изазвала прекомерну употребу силе током демонстрација за викенд – рекао је за америчку телевизију Н1 аналитичар Aлександар Попов из Центра за регионализам, и додао да је Ђукановићева опозиција крајем септембра осетила да је код обичног света у Црној Гори порасло нерасположење због изражене незапослености, недостатка новца, увођења санкција Русији и уласка земље у НAТО, чему се многи грађани противе.

– То све ствара критичну масу, коју опозиција сада покушава да искористи. С друге стране, Социјалдемократска партија ЦГ технички више није део коалиције с ДПС, тако да се и на тај начин круни она подршка коју је Ђукановић имао у парламенту – истакао је Попов, подсећајући на прекјучерашњу изјаву Рашка Коњевића, потпредседника СДП, да коалиција његове странке и ДПС суштински више не постоји.

Према речима Попова, субота ће бити дан кад ће се одлучити о судбини власти у Црној Гори, с обзиром на то да је ДФ за тада најавио најмасовније демонстрације.

– Субота ће бити тест – да ли је опозиција била у праву кад је овај тренутак изабрала за давање ултиматума да Ђукановић сиђе с власти и да ли би то могао да буде нови 5. октобар- нагласио је саговорник Курира.

Лидер опозиционог ДФ Aндрија Мандић огласио се јуче поводом оптужби ДПС да иза њега стоји Русија, нагласивши да протести у ЦГ немају никакве везе с НAТО.

– Наш проблем је много већи, ми имамо крађу избора и нелигитимну власт, због чега тражимо правичне и поштене изборе. На тај наш захтев, за који смо се борили ненасилним путем, режим је у суботу и недељу одговорио употребом бруталности и силе. Ми се боримо против диктатора Ђукановића – нагласио је Мандић.

Један од лидера опозиционог Демократског фронта (ДФ) Небојша Медојевић рекао је за Курир да су протести најављени још у августу прошле године због крађе избора у Подгорици.

– Aпсолутно нема места ни приче о анти-НAТО или проруским аспирацијама, јер се ради о једноставном демократском питању Црне Горе. Не желимо више да Ђукановић краде изборе, остало су све глупости које режим пласира – нагласио је Медојевић.

milo djukanovic
Мило Ђукановић: Протести против проевропске и евро-атлантске Црне Горе

„Нема никакве сумње да организатори протеста желе да насилно, дакле неуставно и недемократски промијене власт и да на тај наћин остваре циљ до којег не могу доћи путем демократских избора током посљедњих четврт вијека“, рекао је Ђукановић.

Протести Демократског фронта (ДФ) имају више циљева, али се сви они сливају у један, то су протести против демократске, проевропске и евро-атлантске Црне Горе, казао је премијер Црне Горе Мило Ђукановић у интервјуу Федералној ТВ БиХ.

ИНТЕРВЈУ

Господине Ђукановићу одмах на почетку да Вас питамо да ли су ови протести који се дешавају у Црној Гори у Подгорици протести против Мила Ђукановића или против НАТО-а?

Протести наравно имају више циљева, али вјерујем да ћемо најправилније казати ако дефинишемо да се сви ти циљеви заправо сливају у један: то су протести против демократске, проевропске и евро-атлантске Црне Горе.

Нема никакве сумње да организатори протеста желе да насилно, дакле неуставно и недемократски промијене власт и да на тај наћин остваре циљ до којег не могу доћи путем демократских избора током посљедњих четврт вијека.

Такође, нема данас никакве сумње да они желе да зауставе ход Црне Горе према чланству у НАТО-у. То говоре и њихови говори на протестима, а то говоре и поруке укључујући и званичне политичке поруке оних структура из окружења, ближег и даљег – међународног, које подржавају организатори протеста. Али ипак, мислим да у финалу морамо казати идеја организатора протеста је да промијене власт, зауставе чланство Црне Горе у НАТО савезу и врате се преиспитивању државно правног статуса Црне Горе. Дакле, они ипак у крајњој линији желе да доведу у питање оно што је избор Црне Горе на демократском референдуму 2006. године да буде независна и суверена држава која опредјељује своју будућност. Дакле, желе да то пониште и да опет Црну Гору врате у стање зависности у односу на оне центре којима они припадају чијим циљевима служе.

На основу тога што сте рекли, да ли можемо рећи да неко стоји иза тих протеста? Можете ли прокоментарисати саопштење Министарства вањских послова Русије. Како је могуће да догађаји у једној малој земљи изазову реакцију једног великог Министарства?

Још три дана: Мило, доста је било!

Још три дана остала су до истека ултиматума који је Демократски фронт поставио актуелној Влади Црне Горе. ДФ је затражио од парламентарне већине да се до суботе формира прелазна влада, а премијер Мило Ђукановић поднесе оставку.

Један од лидера ДФ-а Андрија Мандић најавио је раније да ће, уколико тај захтјев не буде испуњен, у суботу бити организован нови протест на који ће, како је рекао, доћи читава Црна Гора. Он је истакао да је ултиматум је неопозив.

„Испостављамо Влади и парламентарној већини захтјев да до суботе формирају прелазну владу и да падне садашња коју предводи Ђукановић, иначе ће сва Црна Гора доћи у Подгорицу и ми ћемо их уклонити са власти. Дајемо им пристојан рок до суботе. Данас смо дошли као посланици, а у суботу зовемо читаву Црну Гору. Имају рок који ћемо испоштовати, а ми имамо план за све”, нагласио је Мандић.

Тај захтјев ДФ-а упућен је са великог протеста у недјељу у Подгорици, којем је присуствовало више хиљада грађана. Демократски фронт пријавио је надлежним органима протестну шетњу за наредну суботу, а Мандић је рекао да ће се грађани поново окупити на Тргу Републике и овог пута шетати до Скупштине.

„Под мотом ‘Слобода или ништа’, одлучили смо да у суботу организујемо протестну шетњу, која ће почети са Трга Републике, а завршити се испред Скупштине“, рекао је Мандић телевизи “Вијести”, наводећи да ће масовност скупа бити главни аргумент пред актуелном влашћу.

Видимо да данас организаторе протеста снажно подржавају они исти великосрпски кругови из Београда. Разлика је сада, коју треба примијетити, није мала и треба је истаћи, да у овом тренутку, у овом времену уопште такве протесте и такве атаке против суверености Црне Горе не подржава званична политика Србије.

Али, исти они великосрпски кругови, окупљени око одређених политичких структура, окупљени око одређених друштвених центара моћи, попут Српске православне цркве, дакле све оне структуре које су некада стојале против независности Црне Горе и данас врло снажно, врло отворено подржавају протесте у Црној Гори са намјером да дође до смјене ове власти, да дође до преиспитивања државно-правног статуса Црне Горе и да се ако је могуће Црна Гора врати у сферу интереса и сферу утицаја и управљања тих великосрпских кругова из Београда.

Нема ваљда више никакве сумње након два саопштења руског Министарства иностраних послова да је руска политика на страни организатора протеста, да је кроз оно што су њихови политички циљиви, њихови прокламовани циљеви индентификовала и своје циљеве, а то је заустављање Црне Горе на путу чланства у НАТО. Самим тим, заустављање процеса процеса проширења НАТО-а на Балкану што је официјелни циљ руске државне политике, и због тога данас морамо недвосмислено закључити да организатори протеста у Црној Гори имају врло снажна упоришта и у одређеним центрима политике и у одређеним центрима – и економским и безбједносним и свим другим центрима изван Црне Горе.

Када је у питању НАТО десила се такође у Македонији дестабилизација. Да ли се тај концепт понавља можда и у Црној Гори, да ли је то циљ?

 Дозволите да примијетимо да су да кажем носиоци ове идеје одвраћања Црне Горе од европског и евроатлантског пута заправо врло политички неоригинални шта год се догоди у нашем ближем или даљем окружењу они га покушавају овдје копирати. Сјетите се Египта и Афричког прољећа одмах је од стране ових истих људи призивано „црногорско прољеће“. Сјетите се наранџасте револуције у Украјини, одмах је призивана „наранџаста револуција“ у Црној Гори, сјетите се процеса вођених против Ива Санадера у Хрватској, одмах је призиван „санадеризација“ Црне Горе. Сада се призива понављање македонског сценарија.

Дакле то само потврђује оно што сам вам казао, суочени са евидентном немоћи, са својим евидентним политичким неумијећем, да послије 25 година остваре свој циљ, а они су јако далеко од циља, јер сва истраживања јавног мњења говоре да ДФ као организатор протеста у овом тренутку вриједи 6% црногорског бирачког тијела. Дакле, они су не само незадовољни садашњим својим статусом, они су врло уплашени од сљедећих избора који редовно доспијевају половином сљедеће године, они суочени са свим тим, са свом својом даљом маргинализацијом покушавају да злоупотријебе разне околности, и да кроз ванредне, насилне, неуставне, недемократске, а дефинитивно антицрногорске процесе зауставе Црну Гору на путу њене пуне међународне афирмације.

Непуна два мјесеца су до коначне одлуке НАТО-а да ли ће Црна Гора ући у Алијансу или не, да ли ће у та два мјесеца успјети неке снаге које себе називају опозицојом да поремете тај процес или не?

Оно што је наравно јако важно овдје примијетити да ово није само битка Црне Горе, ово није битка Црне Горе, овдје морамо примијетити да је ово као што сам казао покушај да се зауставе процеси европске и евро-атлантске интеграције Балкана. Нажалост, то се догађа на нашем простору. Зашто?

Небојша Стефановић

Српски министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је јуче поводом сукоба опозиције и власти у Црној Гори да се Србија не меша у унутрашње проблеме те земље, али да води рачуна о сигурности Србије.
– Ми водимо рачуна да се тај њихов сукоб не пренесе код нас – нагласио је Стефановић.

Зато што је у свим претходним циклулсима ширења НАТО-а биле више земаља које су истовремено улазиле у чланство, у овом тренутку једини реални кандидат је Црна Гора. Због тога су сви напори оних који су против ширења НАТО-а сада усредсређени на простор Црне Горе. Дакле, ја мислим да се овдје води заправо једна озбиљна стратешка борба, а то је борба НАТО-а који има амбицију да своје вриједности шири даље на простору Балкана, на простору Европе, и оне политике која се заправо противи даљем ширењу НАТО-а и која у ширењу НАТО-а види опасност по себе.

Дакле, ипак можемо ово схватити озбиљно да можда имају снагу ови протести који се дешавају у Црној Гори да дође до дестабилизације можда? Да ли постоји могућност за то?

Ми немамо избора ми морамо да идемо овим путем којим смо кренули, јер сматрам да би трагично и по нас и по Балкан у цјелини било да се било која земља враћа странпутицама којима се током вјекова Балкан кретао и странпутица због којих смо се сваких 30 или 40 година тријебили по вјерској и по етничкој основи.

Дакле, ја сматрам да Црна Гора мора ићи истрајно напријед и ми ћемо као државна политика све учинити да наравно савладамо још један вјерујем посљедњи отпор таквом курсу. Зашто мислим да је посљедњи? Јер је и њима јасно да ће уласком Црне Горе у НАТО они изгубити и посљедњу шансу да дестабилизују Црну Гору, изгубити илузију да могу поништити црногорску независност. Зато је ова велика мобилизација на корак до црногорског чланства у НАТО због тога и наша обавеза да одбраном од те деструкције одбранимо све што смо стварали током претходних деценија.

Ја сам убијеђен да ћемо у томе бити успјешни, али ова интервенција и овај нешто дужи одговор је заправо имао за циљ да подсјети да ово није само наша битка. Ово је битка за европску и евро-атлантску перспективу Балкана. Ја сам не једном казао: за мене је интеграција Балкана друго име за његову стабилност. Дакле, свако ко мисли да може да препусти Балкану неку алтернативу ван процеса европских и евро-атлантских интеграција, подцјењује наш капацитет дестабилизације која никада није само дестабилизација једне од држава Балкана, то је допадало се то некоме или не, дестабилизација Европе.

Извор: Курир, Федерална ТВ БиХ, IN4S