Прочитај ми чланак

Студенти затражили увид у оцене и диплому Небојше Стефановића (ВИДЕО)

0

Конференција за медије студената из удружења „1од5милиона“ одржана је данас испред Сава Центра, на којој је најављено да ће упутити захтев за приступ информацијама од јавног значаја Универзитету Мегатренд и затражити на увид оцене и диплому министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

Студенти су најпре ушли у просторије Сава Центра са циљем да утврде где се тачно одржавају предавања која је, како сам каже, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић слушао управо на том месту, и да провере да ли је ту постојао факултет који је Стефановић студирао.

Фото: Фејсбук/1од5милиона – официјелна страница

„Тражили смо декана универзитета Мегатренд Интернационал, али су нам рекли да не постоји ни један факултет у Сава Центру“, рекао је један од организатора протеста „1 од 5милиона“ Миодраг Симовић.

Он је додао да су припадници обезбеђења рекли да нису упознати са тиме да су било каква предавања одржавана у просторијама Сава Центра.

Симовић је истакао да ће се следећа протестна шетња под називом „Покажи нам диплому Небојша“ кретати до Ректората због очигледног нарушавања угледа академске заједнице и упозорио на уништавање Студентског трга као симбола високог образовања.

Он је од министра Стефановића затражио увид у његове оцене и диплому, у супротном, како је навео, све ово јесте „једна велика обмана“.

Једна од организаторки протеста „1 од 5милиона“ Валентина Рековић истакла је да поред доказа о фалсификовању дипломе министра Стефановића председник Србије Александар Вучић и председница Владе Ана Брнабић не негирају тврдње о лажној дипломи министра и склањају фокус са тог проблема.

Она је рекла да ће студенти тражити увид у диплому, али и оцене министра Стефановића као информације од јавног значаја и да ће се обратити и Канцеларији повереника за приступ информацијама од јавног значаја и заштиту података о личности, уколико Мегатренд не достави информације у законском року.

„Они су спремни да плаћају енормне казне како би информације важне за јавност остале непознате грађанима и то из буџета Републике Србије, нарочито ако те информације штете власти,“ истакла је Рековић.

Рековић је додала да Министарство просвете, науке и технолошког развоја као кровна институција високог образовања у Србији дужно да реагује поводом навода о фалсикованој дипломи министра Стефановића.

„Министарство просвете мора да заштити и одбрани читаву академску заједницу у Србији и на тај начин ће одбранити све људе који су поштено стекли или ће тек стећи своје дипломе, што на приватним, што на државним универзитетима“, казала је она.

На питање новинара да ли би „1 од 5милиона“ задовољило да министар објави диплому и оцене, Рековић је одговорила да је министар већ могао да покаже диплому и оцене да је завршио факултет, али то није учинио, што указује да су наводи о фалсификату тачни.

Рековић је, говорећи о критиковању власти али и грађанском активизму казала да је председник у ауторском тексту за Политику под називом „Елита и плебс“ дубоко поларизовао друштво и дао до знања да уколико сте критички оријентисани и у јавност износите своје ставове, да ћете бити окарактерисани као „самопрокламована елита“.

Подсећамо, за време трајања протеста „1 од 5милиона“ студнети су више пута истицали проблем лажних диплома многих званичника, те су у мају месецу упутили захтев Ректорату поводом плагираног доктората министра финансија Синише Малог.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!