Прочитај ми чланак

СТРУЧНА ГРУПА „1 ОД 5 МИЛИОНА“: Не постоје услови за слободне и фер изборе

0

Стручна група протеста "1 од 5 милиона" представила је данас, после месец дана рада, закључке и препоруке у области медија и регуларности избора, у којим је констатовано да не постоје услови за слободне и фер изборе због блокиране јавне комуникације и неравноправности у том процесу.

Члан тима Сњежана Миливојевић рекла је да је урађен целовит и системски документ са шест захтева и шест анекса, од којих се три односе на медијски, а три на изборни систем.

ФОТО: Медија центар

Од председника Србије се захтева да се обавеже да поштује Устав, према коме изражава државно јединство и не учествује на страни било које листе, а траже се и оставке министра културе и информисања и државног секретара, због политичке одговорности за пад слободе медија.

Међу захтевима је и смена чланова Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) због неиспуњавања законских обавеза из своје недлежности, урушавања угледа тог тела и неактивног спровођења законских овлашћења у надзору рада емитера.

Траже се и кључне измене информативног програма Радиотелевизије Србије (РТС) и Радиотелевизије Војводине (РТВ), које ће обезбедити једнак приступ различитим становиштима о важним друштвеним проблемима у редовном програму и радноправан третман свих учесника избора.

Захтев стручне групе је и активније деловање свих државних тела задужених за надзор и контролу изборног поступка и улоге медија у њему – РЕМ, Агенције за борбу против корупције и примену свих законских овлашћења како би се обезбедили услови за фер и слободне изборе.

Затражено је и активније и транспарентније деловање свих државних тела која учествују у поступку спровођења избора и утичу на квалитет тог процеса – Републичке изборне комисије, Министарства за државну управу и локалну самоуправу и Републичког јавног тужилаштва.

Члан стручне групе Јованка Матић истакла је да је основни проблем у медијској сфери блокада размене информација и указала да је циљ препорука које су дате да одблокирају процес наставка политичке комуникације, а не његову поларизацију. Она је упозорила да један део медија под контролом власти, пре свега таблоиди, шире атмосферу страха и несигурности, истовремено сугеришући да само власт то стање може да превазиђе.

Матић је нагласила да неке приватне телевизије пресонализују и хвале власт, а нападају и прогоне њене противнике, етикетирају људе као државне непријатеље и стране агентуре. Као трећи проблем она је навела то што јавни сервиси РТС и РТВ маргинализују опозицију.

У изборној кампањи, нагласила је, телевизије имају неравноправан однос према учесницима, од којих неки злоупотребљавају државне функције за промовисање страначког интереса Матић је констатовала да таква пракса доводи до кршења одредби низа закона – медијских, изборних, кривичног, Закона о Агенцији за борбу против корупције и других. Стручна група протеста „1 од 5 милиона“ предложила је и увођење дебатних емсија у програме јавног сервиса о питањима која су горућа у друштву и највише брину грађане, а да се у њих зову одговорни и стручни људи који се тим проблемима баве.

Представљајући препоруке у области изборних услова, члан групе Душан Вучићевић је указао на неопходност измена многих одредби и правила да би се спречили притисци на бираче, које спроводе „партијски брокери“.

                           ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!