Прочитај ми чланак

СТОЈАНОВИЋ: Опозиција не сме да дозволи да је Вучић „смува“ на изборе

0

Политиколог и докторант на Факултету политичких наука (ФПН) Бобан Стојановић изјавио је да је од суштинске важности да опозиција не одустане ни од једног од 42 захтева експетског тима и да не дозволи да их (председник Србије Александар) Вучић "смува" на изборе.

Поводом округлог стола власти и опозиције, Стојановић у ауторском тексту у НИН-у износи свој кључни утисак да је „Вучић схватио да опозиција не прети ‘празном пушком’ и да је стварно спремна на бојкот“.

Он је оценио да „другог пута осим бојкота и нема и да је то једина рационална одлука“.

„Остаје питање да ли је бојкот избора од стране опозиције извесна одлука. Мени делује да јесте. Осим потписаног Споразума са народом, сада већ озбиљно припремљеног терена у јавности да је бојкот известан, као и тога да сви знамо да Вучић неће испунити све захтеве до краја септембра – делује да не постоје опције под којима сада опозиција може да изађе на изборе“, рекао је Стојановић који је члан експертског тима који је израдио препоруке за слободне и поштене изборе.

Према његовим речима, „у септембру би требало да уследи проглашење бојкота и отпочињање кампање бојкота која мора бити пажљиво комуницирана и без стварања очекивања код градјана да ће се избори спречити, да ће се дан након избора нешто велико десити и да ће Вучић пасти сам од себе, без пораза на изборима“.

„Бојкот ових избора је само начин да се демаскира облик режима у Србији и средство притиска да би се избори који следе након бојкота дочекали у бољим изборним условима“.