Прочитај ми чланак

СТО ДАНА ДЕМОНСТРАЦИЈА: Протести каналишу незадовољство грађана

0

Чуди ме да протести нису масовнији, упркос свеопштем неповерењу у Савез за Србију, с обзиром на ужасно социјално стање и вапијући зов за обрачун с неправдом, коментарише за Данас социолог Јово Бакић сто дана од почетка грађанских протеста.

Прве демонстрације, чији је непосредан поводом био пребијање Борка Стефановића, лидера Левице Србије, током његове посете Крушевцу, догодиле су управо у том граду, 30. новембра прошле године. Недељу дана касније, прецизније на данашњи дан, пре тачно три месеца, 8. децембра, неколико десетина хиљада грађана окупило се и у Београду, под истим слоганом.

Коментар председника Србије Александар Вучића – И да вас је пет милиона, ниједан захтев нећу да вам испуним, победите ме на изборима! – убрзо је променио име побуне против његовог режима у „Један од пет милиона“. Од тада се у главном граду сваке суботе одржавају протести, који су се постепено проширили на седамдесетак градова широм Србије.

– Било која ауторитарна власт нужно изазива протесте својим поступцима. Она, по правилу, суспендује правни поредак, па се власт сели с човеком који има неформалну моћ, а без обзира на институције. У случају ауторитарног режима Александра Вучића, он је био најмоћнији и као потпредседник владе, и као председник владе, и сад је као председник државе, иако је другопоменута установа седиште највеће власти на основу Устава Србије. Специфичност овог ауторитарног режима јесте у његовој уској испреплетености с мафијом, па се изгубила веза између државе и мафије. Другим речима, мафија је заробила нашу републику, па не знамо каква је улога неформалних центара моћи (трговци дрогом који воде навијачке групе, брат Александра Вучића, Милан Радоичић са Косова, министар здравства…) – коментарише за Данас Јово Бакић, професор Филозофског факултета у Београду.

Подршку протестима дали су бројни професори Универзитета у Београду, а окупио је на једном месту и крајњу десницу и левицу, као и оне који се не опредељују по оваквом кључу, односно различите локалне иницијативе и организације.

Општи утисак да су се грађанима „згадили“ политички лидери из претходних режима, извео је на бину јавне личности који нису формално у странкама, иако Драган Ђилас, Бошко Обрадовић и Вук Јеремић, односно њихов Савез за Србију, исто тако неформално стоји иза грађанских протеста. Како време одмиче, то склањање из јавних личности све је слабије, а тројица лидера, заједно са новим председником Покрета слободних грађана Сергејом Трифуновићем, све више преузимају демонстрације.

– Незадовољство грађана је огромно и добро је да га протести каналишу ка захтевима за фер изборне услове, слободне медије и против насиља. И заиста, то су три питања на којима је неопходна сарадња свих политичких актера како бисмо направили први корак ка демократизацији земље и ка побољшању услова живота и рада грађана. Бојим се да би одустајање од грађанског карактера окупљања, уз све отвореније наметање Савеза за Србију, водило или ка осипању или ка потпуном обустављању протеста – коментарише за Данас Радомир Лазовић из Не да(ви)мо Београд.

Он истиче да грађани нису на улици због организатора већ из муке, а политичке партије све време покушавају да из тога извуку корист истискујући из организације аутентичне грађанске групе и грађане.

– Додатни ризик је свакако скретање у десно и национализам, враћање у назад, у прошлост која нас је скупо коштала. Ако један од пет милиона нису сви наши грађани, без обзира на њихову верску, националну или сексуалну припадност, онда нам таква слобода ни не треба. Нико није слободан док сви нисмо слободни – закључује Лазовић.

Према речима психолога Жарка Кораћа и самосталног посланика у Скупштини Србије, на листи ЛДП, ?протести су изразили велико незадовољство дела грађана Србије стањем демократских слобода и контролом медија.

– Упркос очекивањима власти они нису стали и проширили су се на многе градове у Србији. Али власт врло агресивно игнорише потребу да се о тим захтевима разговара. Она чак обећава да никада неће разговарати са опозицијом о томе. Тај аутизам власти је основни проблем. То само политичку кризу у земљи продубљује и то никакви ванредни избори неће разрешити – закључује Кораћ за Данас.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!