Прочитај ми чланак

Стефановић: ЕУ треба да нам помогне да заштитимо границе са суседима

0

nebojsa-stefanovic-2

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић позвао је земље ЕУ да помогну Србији да заштити своје границе са суседима из којих мигранти долазе.

Он је истакао да је наша земља потпуно посвећена решавању проблема илегалних миграција.

Стефановић је рекао да Србија прихвата велики терет обавеза на своја леђа, и поред тога што још увек није чланица ЕУ.

„Позивам све државе ЕУ да нам у томе помогну, да учине додатни напор да Србија заштити своје границе са суседима одакле мигранти долазе, јер они пре свега долазе из земаља ЕУ – Грчке и Бугарске“, рекао је Стефановић, реагујући на изјаву мађарског шефа дипломатије Петера Сијарта да ће Мађарска подићи четири метра високу ограду дуж границе са Србијом да би спречила прилив илегалних миграната.

Министар полиције је истакао да су Влада Србије и МУП од првог тренутка, од када се појавио велики избеглички талас азиланата и миграната, потпуно посвећени решавању тог проблема.

„Желимо да покажемо да смо озбиљан партнер који штити и своје границе и границе земаља ЕУ, али у том поступку морамо водити рачуна о интересима и безбедности грађана Србије“, нагласио је Стефановић.

Александар Сенић: Мађарска не шаље добру поруку најавом да ће подићи ограду од четири метра дуж границе са Србијом

Најава Мађарске да ће подићи четири метра високу ограду дуж границе са Србијом како би спречила прилив миграната није добра порука ни ЕУ ни суседству.

То је рекао председник скупштинског Одбора за европске интеграције Александар Сенић.

„Подизање ограде било где на територији европског континента неће спречити мигранте да и даље долазе у ЕУ и неће имати сврху у смислу њиховог заустављања“, рекао је Сенић.

Сенић (СДС) је навео да је солидарност један од основних постулата ЕУ, а да најава подизања ограде свакако није симбол солидарности између европских народа.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто најавио је раније данас да ће та земља подићи четири метра високу ограду дуж границе са Србијом да би спречила прилив илегалних миграната, наводећи да је имиграција један од најозбиљнијих проблема са којима се данас суочава ЕУ, а да је Мађарска од свих земаља чланица највише тиме погођена.

Припреме би требало да буду завршене до наредне среде, изјавио је Сијарто, пренела је мадарска агенција МТИ.

Од почетка ове године у Мађарску је стигло 54.000 имиграната, а очекује се да ће до краја године у ту земљу доћи и до 130.000 људи.

Почетком године је нагло повећан број имиграната са Косова, али већина имиграната који сада долазе су из Сирије, Ирака и Авганистана…

У Аустрији, која се граничи са Мађарском, такоде је повећан број миграната и та земља је ове недеље рекла да ће послати 40 полицајаца на границу Мађарске и Србије да би допринели појачању граничне контроле.

(Танјуг)