Прочитај ми чланак

СТАМАТОВИЋ: У Српској напредној странци има и русофила и НАТО плаћеника

0

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Ко ће, сем Српског покрета Двери и Здраве Србије, чинити патриотски опозициони фронт у Србији?

Милан СТАМАТОВИЋ: Ми смо нашом заједничком, Преображењском декларацијом, дефинисали неке критеријуме ко све може да нам се придружи. То могу да буду политичке странке, покрети, синдикати, удружења грађана, утицајне јавне личности и сви други којима Европска унија није испред Косова и Метохије; који никада и ни под каквим притисцима не би увели санкције братској Русији; који не виде Србију у агресорском НАТО-у, већ војно неутралну или у војном савезу са Русијом, Белорусијом и Казахстаном; који траже да се Српско-руском хуманитарном центру у Нишу додели дипломатски имунитет; који се противе било каквим покушајима унитаризације Босне и Херцеговине и који Републику Српску виде у блиским, најближим везама са Србијом, као део истог националног, али и државотворног организма; који се борре против антисрпског режима Мила Ђукановића, а за остваривање националних и статусних права најбројнијег народа у Црној Гори – народа српског; који траже да се Србима врати конститутивност у Хрватској коју им је 1991. силом одузела тамошња проусташка власт… Отворени смо за све оне представнике радника и сељака и свих потлачених и одбачених чију муку најбоље разумемо ми, из српске провинције, из Западне Србије, Обрадовић из Чачка, а ја са Златибора. Наравно, услов свих услова је да та организација или појединац дају чврсте гаранције да не сарађују и неће сарађивати са издајничким режимом Вучићевих распикућа.

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: У јавности се као могући коалициони партнери помињу и Демократска странка Србије (нови ДСС) и Нова Србија. Да ли сте разговарали о конкретним могућностима сарадње са њима?

Милан СТАМАТОВИЋ: Ја сам разговарао са Милошем Јовановићем, новим председником ДСС-а, и Велимиром Илићем, шефом Нове Србије. За даље разговоре с њима смо отворени, а први тест озбиљности њихових намера може да буде кампања за београдске изборе који врло брзо долазе.

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Под којим условима Здрава Србија и Двери могу сарађивати са Сашом Јанковићем, и под којим са Вуком Јеремићем?

Милан СТАМАТОВИЋ: Постоје две хипотетичке ситуације у којима је могућа сарадња. Не морамо пошто пото у коалицију с једним или другим, или обојицом на изборе за Скупштину града Београда. Јер, Јанковић је радикално грађански политичар, али доследан у несарадњи са Вучићем; Јеремић је неки идеолошки центар, некад мало лево, некад мало десно, али такође искључује сваку сарадљу са актуелним режимом. Наш Преображењски савез, пак, јасно је национално и државотворно одређен. Ако не заједно на изборе, онда свакако можемо с њима двојицом имати постизборну коалицију у градском парламенту. Београд јесте двомилионски град, али ипак су ту доминантне градске, инфраструктурне, комуналне и сличне теме, а не превисока политика. А кад је реч о локалној самоуправи, њеној функционисању и развоју, моје практично искуство у томе је неспорно. Неспорна је сарадња за заједничке циљеве против медијског мрака, за сређивање бирачког списка и спровођење фер избора.

Српска радикална странка је највећа жртва Вучићеве и Николићеве издаје

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Да ли Српску радикалну странку посматрате као опозициону структуру или као дио механизма за одржавање Александра Вучића на власти?

Милан СТАМАТОВИЋ: Поштујем Шешеља и његову борбу против Хашког трибунала неправде. А да ли ће радикали бити права опозиција или помоћна штака власти, зависи од њиховог избора. Ја ту не могу ништа да учиним, ни да им помогнем ни одмогнем. Једно је сигурно: та странка је можда и највећа жртва Вучићеве и Николићеве политичке издаје.

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Да ли је Косово и Метохија изгубљено за Српство на начин на који то дефинишу политички субјекти који препознају и “признају“ неку наводну “политичку реалност“?

Милан СТАМАТОВИЋ: Губимо га и изгубићемо га дефинитивно ако тзв. арбитар остане непријатељски Брисел, а наш главни преговарач Александар Вучић или пајтос му Дачић. Да бисмо Косово задржали у Србији и још јаче га везали за остатак наше земље нама су неопходне Русија, Кина и Индија, територијом или бројем становника највеће државе света – свеједно да ли у функцији арбитра или пријатеља куће. А, пре тога, неопходно је да се државном догмом прогласи оно што Срби и грађани Србије у огромној већини мисле: „Косово је важније од ЕУ!“

 Декларација о равноправности српског народа је класични медијски спин

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Постоји ли било који сегмент Вучићеве политике који је у националном интересу и за добро Србије и будућности наше нације?

Милан СТАМАТОВИЋ: Мало тога. Чак и најављена „Декларација о равноправности српског народа“ која се најављује личи ми на класичан спин, „да се Власи не досете“, док се овамо, у потаји, током „друге фазе“ Вучићевог монолога са самим собом о Косову, Косово и Метохија дефинитивно не изруче НАТО окупаторима.

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Врше ли централне власти у Београду притисак на локалну самоуправу Чајетине и опозиционо оријентисан народ Златиборског округа? Ако врше, шта је суштина тога притиска?

Милан СТАМАТОВИЋ: Мени су Вучићеве београдске распикуће већ одавно прилепиле мету посред чела, назвали су ме „украјинским шпијуном“, мене који сам на црној листи Кијева, јер сам се, као једини челник неке локалне самоуправе, усудио да примим у посету представнике проруске владе Крима. Прогласили су ме за „вођу црногорске мафије на Златибору“, мене чији је директни предак из српских устанака Станоје (Стаматовић) Главаш!? Док је „Београд на води“, који граде на узуприраној српској земљи постао „забрањен град“, малтене лична Вучићева и арапска територија усред српске престонице, нама три године не дозвољавају да изградимо најдужу панорамску гондолу на свету, иако је сами, без помоћи дружаве, финансирамо!? Чајетина и Златибор су као окужени, ограђени напредњачком бодљикавом жицом, али нека – ми смо зато једина „Слободна територија Србије“!

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Како тумачите политичке поступке Милорада Додика, лидера Републике Српске? Да ли су они суштински супротстављени Вучићевој регионалној концепцији?

Милан СТАМАТОВИЋ: Верујем да јесу, али председник Додик је често присиљен да прави тактичке уступке због беспризорних притисака које на њега врши Вучић по налогу својих НАТО патрона. Али, на сву срећу, Додик и Република Српска су већ изабрали свој пут – он је пут најближих веза са Русијом, а не са НАТО зликовцима! Ако у Народној скупштини Српске изграсају декларацију о војној неутралности, што се најављује, биће то први озбиљан корак на том путу…

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Да ли вјерујете у обнову државног јединства Србије и Црне Горе?

Милан СТАМАТОВИЋ: Да, али услов за то није само пад антисрпског режима Мила Ђукановића, већ одлазак дволичне Вучићеве камариле са власти у Србији. Ви у Црној Гори морате стално да имате на уму да је на прошлим парламентарним изборима, а потом и у уласку у НАТО без референдума, код вас, заправо, књучну превагу на Милову страну донео Александар Вучић.

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Какав је став Здраве Србије о спољнополитичким интеграцијама Србије? Европска унија или Русија? Или – и Русија и Европска унија?

Милан СТАМАТОВИЋ: Да Србија није једина земља кандидат за улазак у ЕУ пред коју су постављени специјални услови, да се претходно одрекне 17 одсто своје територије, можда не бисмо били тако огорчени противници тзв. европског пута. Али, пошто је ЕУ овиме показала да нас можда хоће у своје редове, али само као „нижу расу“, понижене и поражене, онда смо против уласка у ЕУ. Кад је реч о НАТО-у, нисам ту важан ја и Здрава Србија – 80 одсто грађана Србије је против уласка у ову војну алијансу! Скоро исти проценат је против увођења санкција Русији. Дакле, јасан је и мој коначан одговор: озбиљан политичар мора да следи глас народа, а не да вређа те исте грађане називајући их магарцима јер не желе да се промене као што се променио он, па од агресивног ратног хушкача постао немачка и америчка марионета.

Подршка идеји за инсталирање руске базе у Србији

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Недавно је Свесловенски савез предложио инсталирање руске војне базе у Србији. Да ли Вам је прихватљива та идеја?

Милан СТАМАТОВИЋ: Да, грађани Србије би, у огромној већини, били одушевљени тиме, а тек тада би Србија могла рећи да је неутрална, јер су, као што знате, након окупације Косова и Метохије, 1999. године, Американци без ичије дозволе направили своју базу код Урошевца!

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Дипломатски статус за Српско – руски хуманитарни центар у Нишу – да или не?

Милан СТАМАТОВИЋ: Апсолутно! Ја сам, иначе, помало киван на представнике руске државе што ћуте и дозвољавају да их овај лажов на месту председника Србије вуче за нос и стално им помера рок када ће добити дипломатски статус.

У Српској напредној странци има и русофила и НАТО плаћеника

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Да ли је Српска напредна странка хомогена политичка структура?

Милан СТАМАТОВИЋ: То није странка већ некадашњи „Соцсавез“, тзв. „фронт најширих друштвено-политичких социјалистичких снага“, у коме имате бућкуриш свега и свачега, од тзв. љутих националиста до нескривених антисрпских лобиста или антисрба по личном избору, од декларативних русофила до најокорелијих НАТО плаћеника. Не може то вечно да траје. Њихово једино везивно ткиво је Вучић односно та огромна количина власти коју он носи и коју на мрвице делегира на своје страначке пајтосе, по хоризонтали и по вертикали.