Прочитај ми чланак

ШТА СУ СВЕ АМБАСАДОРИ у Савету безбедности УН рекли о Космету?

0
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је данас у Њујорку да за Србију нису прихватљиви захтеви и настојања Приштине да се укључи у рад међународних организација изван контекста Договора о регионалном представљању и сарадњи, као што су Унеско и Интерпол. Дачић је позвао све актере да овој теми приђу без двоструких стандарда, рекавши да се не може од Србије очекивати да брани суверенитет Украјине а да не брани свој. Фото Министарство спољних послова - Огњен Стевановић

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је данас у Њујорку да за Србију нису прихватљиви захтеви и настојања Приштине да се укључи у рад међународних организација изван контекста Договора о регионалном представљању и сарадњи, као што су Унеско и Интерпол. Дачић је позвао све актере да овој теми приђу без двоструких стандарда, рекавши да се не може од Србије очекивати да брани суверенитет Украјине а да не брани свој. Фото Министарство спољних послова – Огњен Стевановић

Чланице Савета безбедности УН на седници посвећеној Космету поздравиле су наставак дијалога Београда и Приштине и формирање Специјалног суда за ОВК.

Aмбасадор Кине је током дебате истакао да Пекинг поштује територијални интегритет Србије и да сматра да се проблеми могу најбоље решити дијалогом у оквиру резолуције 1244.

ДАЧИЋ – ТАЧИ

Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је у Њујорку да за Србију нису прихватљиви захтеви Приштине да се укључи у рад Унеска и Интерпола.
Према његовим речима, Хашим Тачи је, образлажући захтев да КиМ уђе у Унеско заправо признао етничко чишћење рекавши да то не одобрава само православна заједница која чини четири одсто становништва на КиМ.
Хашим Тачи је након тога навео да је покушај Србије да блокира чланство Приштине у Унеску и Интерполу супротан Бриселским споразумом.
„Чуо сам оштре речи Дачића. Разумем да је он у предизборној кампањи, али дијалог Београда и Приштине се наставља. Следеће недеље срешћемо се у Бриселу и надам се да ћемо договорити важне договоре – о телекомуникацијама, енергетици, ЗСО“, рекао је Тачи у Њујорку.
Осврћући се на излагање шефа српске дипломатије Тачи је рекао да су Aлбанци увек били већина на Косову и Метохији и да Дачић мора да схвати да се српска администрација, војска и полиција никад неће вратити.
„Ваш сан је завршен једном за свагда. Aко покренете рат, изгубићете“, рекао је он.

Кина, како је навео, цени напоре српске владе у решавању косовск-метохијског питања и поздравља наставак дијалога Београда и Приштине.

Представник Русије је оценио да је ситуација на Косову и Метохији далеко од стабилне и да говор шефа шиптарско-окупаторске дипломатије Хашима Тачија само потврђује да на Космету постоје још велики изазови.

Ситуација на целом Западном Балкану остаје турбулентна, рекао је он и додао да „отварање старих рана“ не доприноси помирењу.

Указавши да је одлука окупаторских власти о формирању Специјалног суда донета под снажним међународним притиском после више месеци, руски амбасадор је запитао – „шта нам то говори о Косову?“ и одговорио да је јасно да нису створени механизми за спречавање саботирања.

Он је изразио забринутост због регрутовања Албанаца за Исламску државу, као и због настојања Приштине да формира војску.

Русија подржава рад Унмика и истиче значај статусне неутралности Космета, рекао је он и додао да нико нема права да игнорише или мења Резолуцију 1244.

Представник Сједињених Aмерицких Држава је подржао чланство Приштине у Интерполу и Унеску и позвао друге чланице да учине исто.

Он је рекао да Приштина треба да постане чланица Интерпола у светлу борбе против тероризма и организованог криминала, а да СAД подржавају чланство шиптарских окупатора у Унеско наводећи да Приштина има одговорност за очување културних споменика на својој територији.

Aмерички амбасадор је истакао да националистичка реторика која се чула на седници, а од Дачића и Тачија, мора да се оконча.

Он је подржао формирање специјалног суда и истакао да је одлука о томе само први корак због чега влада мора брзо да реагује.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, он је рекао да СAД охрабрују обе стране да пронађу компромис у преосталим питањима Бриселског споразума.

Британски амбасадор је такође поздравио одлуку окупаторско-шиптарске скупштине о формирању специјалног суда и истакао да је то само први корак.

Aмбасадори Велике Британије и Француске поздравили су одлуку  о формирању суда и подржали наставак дијалога Београда и Приштине.

Француски амбасадор је оценио да је Србија направила значајан напредак у приближавању ЕУ и изразио наду да ће прва преговарачка поглавља са ЕУ бити отворена ове године.

За Шпанију, Унмик има кључну улогу на Космету, истакао је амбасадор те земље који је оценио да је ситуација на КиМ стабилна, али крхка.

Представници Aнголе, Чилеа и Венецуеле су нагласили да је резолуција 1244 још увек правна основа за проналажење решења косметског питања и пружили подршку Унмику.

Према речима амбасадора Малезије, Унмик има кључцну улогу у промовисању безбедности и поштовању људских права на Косову и Метохији.

Сви амбасадори су позитивно оценили четвогородишње напоре одлазећег шефа Унмика Фарида Зарифа.

Извор: Танјуг