Прочитај ми чланак

ШТА СПРЕМАЈУ АЛБАНЦИ:Паљевине аутомобила, пребијање на улици- увод у црни сценарио

0

Кључни догађаји, који могу бити окидач за нови погром Срба могу бити одлука француског суда о захтеву Србије за изручење Рамуша Харадинаја и блокада манастира Високи Дечани. Све ово се дешава у наелектрисаној атмосфери, коју су створили Еди Рама и Хашим Тачи, својим изјавама о "Великој Албанији"

На улицама градова на Косову и Метохији, већ данима се дешавају тешки инциденти. Само протекле ноћи у Косовској Митровици су изгорела три аутомобила, док су протеклих дана локални Срби били на мети непознатих нападача, када су задобили телесне повреде. Све ово може да буде увод у много црњи сценарио, који се може догодити у јужној српској покрајини у наредних 48 сати. Кључни догађаји, који могу бити окидач за нови погром Срба могу бити одлука француског суда о захтеву Србије за изручење Рамуша Харадинаја и блокада манастира Високи Дечани. Све ово се дешава у наелектрисаној атмосфери, коју су створили Еди Рама и Хашим Тачи, својим изјавама о “Великој Албанији”.

 

Безбедносна ситуација на Косову и Метохији увек је била крхка и веома опасна за тамошње Србе. Напади на људе и имовину су готово свакодневица, али наредних 48 сати могу бити критични.

Наиме, Апелациони суд у Колмару сутра ће саопштити одлуку о захтеву Србије за изручење Рамуша Харадинаја. Бившег вођу ОВК српско тужилаштво терети за бројне ратне злочине на Косову и Метохији крајем деведесетих.

Сам Харадинај изјавио је да захтев Србије за његово изручење представља “директан позив на рат”, док је његов брат Даут у више наврата претио понављањем дешавања из 1999. године и етничким чишћењем Срба.

Према информацијама из безбедносно-обавештајних структура, клан Харадинај има спремљена два сценарија:

– Ако га ослободе, дочекаће га као хероја, а уколико одлука буде другачија, планирају да организују протесте и нереде широм Косова. То подразумева физичке нападе на Србе. Ти напади започели би најпре тамо где су Срби у мањини, а онда и упади на север Косова ако бивши вођа ОВК буде изручен из Француске.

Поред ове, над Србима се надвила и друга опасност, такође у режији браће Харадинај.

Дечански огранак Лиге Историчара Косова “Али Хадри” најавио је да ће у петак од 11 до 12 часова “мирно блокирати” пут у близини манастира Високи Дечани, противећи се одлуци Уставног суда којом је потврђено право власништва манастира над 24 хектара земље.

Организатори блокаде тврде да то имање припада предузећима “Апико” и “Илирија” у Дечанима.

Високи Дечани. Фото: Тањуг/Зоран ЖестићВисоки Дечани. Фото: Тањуг/Зоран Жестић
Председник Општине Дечани Расим Сељманај, из Алијансе за будућност Косова, не одустаје и каже да је враћање земљишта манастиру политичка одлука, да ће се на нивоу политике решавати и да општина неће спроводити одлуку Уставног суда.

Прошле године, када је косовски суд донео одлуку о врац́ању земљишта манастиру Високи Дечани, Албанци су одржали масовне протесте.

Албански историчари у Дечанима упозоравају да ће косовска влада бити одговорна за евентуалну ескалацију незадовољства.

Све ово се дешава у време повишених тензија у региону, за које су заслужни Еди Рама и Хашим Тачи, који су својим изјавама подгрејали наде Албанаца у стварање “Велике Албаније”.


Да ситуација није нимало безазлена указује и састанак актуелног председника и изабраног председника Србије. Александар Вучић и Томислав Николић разговарали у четири ока због претњи које су Србији упућивали Рама, Тачи и Муслију, као и свеопште безбедносне ситуације на Балкану.