Прочитај ми чланак

Шта нам је Вучић заиста рекао за респираторе

0

Они који знају Александра Вучића кажу да треба пажљиво анализирати његове изјаве. У сталним обраћањима и бруталној медијској експлоатацији свега крије се "тајна" контроле бирачког тела. Уз претње и уцене, наравно. Али стално медијско појављивање носи са собом и опасност да се каже да је нешто погрешно.

Вучић говори много тога погрешног, константно лаже, али пошто нема медија спремних да о томе говоре, нема ни последица по онога ко лажи изговара. Па, у чему је онда опасност по председника СНС-а и Србије, зашто треба слушати шта говори? Зато што Александар Вучић не може да издржи да када има проблем, не пошаље поруку ономе кога за то сматра одговорним. Што га тај неко више нервира, што је немоћнији то је мањи степен контроле.


Тако је пре неколико дана председник Србије гостујући на РТС-у ничим изазван почео да прича како ће он лично да седне у авион и оде по респираторе. На зачуђено питање Оливере Јовићевић да ли мисли на авион Владе, он је наставио помињући и авион Владе, и авионе Ер Србије, говорио да ће лично да уђе у магацин и да почне да износи оно што је наше и да баш чека да види да га неко спречи? А о чему се уствари ради? Александар Вучић нам је рекао да нас је неко у Кини преварио, односно да оно што смо платили и договорили сад неће да нам испоручи.

На самом почетку кризе изазване короном, односно 20 дана после почетка исте када је наша власт напокон изашла из фазе циркузанства и шарлатанства, Александар Вучић је наметнуо причу о респираторима. Како он лично набавља, како купује без тендера јер тако сада мора, како користи „црне паре“, како је он лично нашао респираторе у Кини, Египту… Како је прошла власт оставила само 300 и нешто респиратора, а сада имамо 1.008… Да би цело лудило са респираторима доживело крешендо тиме да их он лично носи у Нови Пазар и Ниш, док РТС, еееееј РТС, извештава како их је Вучић лично купио и сад их даје људима спасавајући њихове животе. А шта се заиста са респираторима дешава?

Србија је, као и све остале земље, кренула у набавку респиратора. Нико, осим Немачке их није имао довољно. Неке смо куповали, неке добили као донацију Уницефа. Како је и сам Вучић признао, респиратори су куповани од посредника, а не од произвођача. Новац је са наше стране уплаћиван преко фирме која до сада није имала превише искуства у том бизнису и чији је годишњи промет био мањи од 100.000 евра. Уплатили смо око 12 милиона евра за набавку 300 респиратора. Новац је уплаћиван на нашег човека који има фирму у Кини и од кога су многи у свету куповали респираторе, тако да је за месец дана приходовао око 150 милиона евра.

Иначе, у трговини са Кином је постојала пракса да се новац уплаћује на власнике фирми као физичка лица, али је кинеска држава сада променила правила и новац је морао да се уплаћује на фирму која је произвођач. Средства су успешно одблокирана, али респиратора, ни оних скупљих модел ВГ 70, ни лошијих СХ 300 једноставно нема, Упућени кажу, да су Италијани прошле недеље послали авионе и људе да купе сваки постојећи респиратор не питајући за цену. И да су однели све што је физички произведено. Зато је Вучић полудео, зато је на телевизији слао поруке како ће он лично да иде да узме респираторе и да их утовари у авион. И да чека да види ко ће да га спречи да понесе оно што је наше. Да је наше – наше је. Једини је проблем што га тренутно нема.

Колика је помама за респираторима говори податак да су модели који су у Кини пре неколико месеци коштали 14.000 долара, скочили на 45.000 долара. Постоје информације да се плаћају и 100.000 долара комад! Пошто је ситуација постала потпуно хаотична, кинеска држава је одлучила да сву производњу и продају респиратора стави директно под контролу Владе. Уопште, број наруџби медицинске опреме и авиона који лете из Кине за Европу постао је превелики, па се цео процес драстично успорио. То се одразило и на авионе Ер Србије који су на почетку пролазили све формалности приоритетно, али сада, чак и када је хуманитарна помоћ Кине Србији, процедура захтева огромно време.

Остаје питање колико смо респиратора платили и колико их је стигло у земљу? У Србији је данас немогуће добити одговоре на та питања. Нема информација ни колико смо их платили, ни ко се бавио тим послом, али ни кога је држава испред БИА-е послала у Кину да надгледа цео посао… Пуно је питања која остају за нека друга времена. Оно што је важно је да је у овом тренутку на респираторима у Србији мање од 200 људи, што значи да респиратора за сада имамо довољно. Нека тако и остане.