Прочитај ми чланак

Шта је Весић урадио Београду, а “препоручује” га за министра

0

Окретање коцки на Тргу Републике, споменик Стефану Немањи, вишегодишње реконструкције централних београдских улица чији се крај не назире, певајућа фонтана, продаја Београђанке, само су неки од трајних трагова Горана Весића у животу главног града.

Док Горан Весић, заменик градоначелника Београда, мерка место у будућој Влади Србије, ред је да се подсетимо шта иза њега остају у престоници.

Foto: Youtube

Ако кренемо од самог центра града, прво на шта већина Београђана помисли је чувена реконструкција Трга Републике.

Делу грађана засметало је што је сам центар у потпуности избетониран уништавањем последњих трагова зеленила на Тргу. Међутим, највеће изненађење стигло је две недеље после отварање новог Трга, када се испоставило да одабрана калдрма није погодна за главни градски трг.

Испоставило се да је калдрма за коју је власт обећавала да ће трајати вечно, у земљи издржала једва две недеље. У том периоду пролазак бициклиста и мотоциклиста је био потпуно немогућ, а аутомобилима је било доста отежано кретање па Трг морао на поправку.

Решење је било доста иновативно, одлучено је да се обрну коцке на глатку страну и радници су то радили ручно, а Весић је нагледао пребацујући одговорност на извођаче радова.

Међутим, ту није крај “улепшавања” Трга пошто је најављено ново окретање коцки, наводно због трамвајске линије која треба да прође до Студентског трга.

Сем Трга и многе околне улице су добиле ново рухо када је део центра претворен у пешачку зону. Правдајући овај пројекат модернизацијом Београда по угледу на европске метрополе, заменик градоначелника је заборавио да објасни становницима у центру како ће функционисати када до њиховог улаза не могу да стигну ватрогасна или кола Хитне помоћи.

Весић је том приликом такође заборавио да помене да грађевински материјал за поплочавање неколико улица у центру Београда набављен од фирме “Гранит-пешчар” у којој четвртину власништва имају контроверзни бизнисмени Звонко Веселиновић и Милан Радоичић – осумњичени за учешће у убиству Оливера Ивановића и блиски властима у Србији, што је открио истраживачки портал КРИК.

У својим плановима модернизације Београда Весић наравно није заборавио ни Београдски метро.

Будућа цена за изградњу метроа стигла је до вртоглавих 6 милијарди евра, али једино конкретно што од метроа за сада постоји јесу унапред продаване “карте за будућност” у оквиру изборне кампање Српске напредне странке за градске изборе 2018. и јавно комунално предузеће Београдски метро и воз, чији запослени уредно примају плату већ скоро две године.

“Реновирање” Београда уз Трг републике дохватило је улице 27. марта, Краљице Марије, Џорџа Вашингтона и Душанову. Њихова реконструкција почета још док су трајали радови на Тргу и требало је да буде готова крајем прошле године, а велико је питање да ли ће бити окончана до конца ове године.

Рокови су пробијани више пута, а ретки су они који могу да поброје све хаварије и пуцања цеви током реконструкције. За оне који живе у том крају, али и већину Београђана, “незаборавно” је пуцање цеви у Улици 27. марта када усред града настао прави гејзер, а од истекле воде створило се језеро које је данима отицало низ околине улице.

И на деоницама које су делом завршене, дешавала су се “изненађења”, где ће вероватно бити потребне поправке. Тако када су комплетирани радови на делу ових улица од Рузвелтове до Таковске, у фебруару ове године грађани су схватили да на појединим местима не могу да се паркирају, јер су паркинг-места преблизу обележена.

Горан Весић је један од најчешћих и најгласнијих промотера “Београда на води”, кључног пројекта власти напредњака у главном граду. Реч је о комплетној промени физиономије једног дела престонице, за коју је струка више пута упозорила да је неадекватна и да неповратно уништава део наслеђа Београда. Тај пројекат је Београђанима одузео Главну железничку станицу, али им доноси споменик Стефану Немањи.

О томе како напредује изградња споменика, за који су историчари уметности оценили да је мегаломански промашај и да се не уклапа у српско културно наслеђе, Горан Весић је током овог лета свако мало обавештавао Београђане. Када су кренули први делови из Русије, када стижу у Београд, како споменик изгледа, све смо то могли чути управо од Весића, па чак и невероватну информацију да ће у подножје споменика моћи да уђе 50 особа.

Сем великих грађевинских подухвата која су, према свему судећи, трајна и непоправљива промена на лицу главног града, заменик градоначелника бави се и распродајом београдске имовине.

За сада може да се похвали продајом пословног простора у “Београђанки” и то компанији, чији је оснивачки капитал био 100 динара капитала. Без обзира што је део јавности ову продају доживео као посао за економску елиту повезану са актуелним властима, Весић увелико спрема и продају Сава центра.

Заменик градоначелника је био кључан и у афери мењања имена више београдских улица које су назване по појединим топонимима из бивше Југославије. Том приликом главни град замало није остао без надалеко чувене Сарајевске улице.

“Нема разлога да држимо имена са топономима из државе која више не постоји. Не можемо бити мазохисти и једини имати имена по топонимима из Хрватске, Босне, Словеније…”, рекао је заменик градоначелника најављујући промене имена.

Од промене имена Сарајевске улице је одустао пошто га је, према његовом властитом признању, за то замолио лично молио председник Александар Вучић.

Можда сте због протека времена заборавили, али Весић је био незаобилазан и у реновирању Трга Славија и изградњи “музичке” фонтане на њој, а запажена је његова улога и у набављању новогодишње расвете за градске улице, по којој смо постали чувени широм света, као град којим не само да има најскупљу јелку у центру, већ креће да кити град за Нову годину још у августу.

И док је за време претходног градоначелника Синише Малог, као градски менаџер био, уз Малог, један од два носиоца промене престонице, за време садашњег првог човека Београда Зорана Радојичића, Весић је постао кључни човек напредњачке трансформације Београда.

У шта је претворио могу да суде Београђани док га гледају како се пење ка новим функцијама и тражи нове објекте широм Србије којима ће да промени изглед.