Прочитај ми чланак

Шта ће пружити Србима раскол у странци Тачија?

0

Opposition party Vetevendosje protest in Pristina, Kosovo

(Глас Русије)

Како пише приштинско издање Зери, председник окупаторског шиптарског парламента Јакуп Краснићи и посланик Фатмир Лимај, оптужени за ратне злочине над Србима, објавили су о напуштању Демократске Странке Косова на челу са бившим шефом ОВК Хашимом Тачијем. То се десило месец дана пре локалних окупаторских избора на Космету, које је расписала Атифете Јахјага.

Косметски Срби су подељени

По многим прогнозама 90% неће изаћи на изборе које је расписала Атифете Јахјага.
За њих то значи да признају Косово као државу.
Космотски Срби који се не слажу са политиком Београда почетком јула су основали привремену Скупштину аутономне покрајине Косово и Метохија која треба да штити локално српско становништво од интеграције у албанске органе власти.
За председника је био изабран представник општине Лепосавић Славко Стевановић. Београд је видео у тој акцији супротставање Бриселском споразуму и наставља да наговара Србије да учествују у локалним изборима, правдајући се тиме да ако не гласају за своје, на власт на северу ће доћи Албанци.

ДС се претворила у тоталитарну странку, која игнорише мишлење интелектуалаца. Зато желимо да створимо нову странку, у којој ће доминирати демократске вредности, а не глас ауторитарног лидера, цитира издање речи Красничија.

Коментар политиколога са Космета Неџмедина Спахиуа:

Демократска странка је била на већ два мандата на власти на Космету. Њено владање је било потпуно неправедно и потпуно погрешно. Она је унела много незадовољства у народу, а и међу самим члановима и симпатизерима те странке. Тако да је нормално да долазе до раскола у самом њеном врху након многих њенох неуспеха, односно кривих поступака.

Њен врх је имао циљ да се само обогати и корупција је била главна карактеристика те владавине Демократске партије. Ја мислим да Лимај и Красничи неће пуно одвући од Демократске Партије. Не верујем да ће пуно одвући странке. Мислим по 5 6 процената, али не више. Увек људи желе да буду са странком која је на власти.

Иначе је то углавном борба за власт и за ључне положаје унутар косовско-албанског логора. Чиме то угрожава читаву јужну српску покрајину, чију независност, подсетимо, није признала ни Русија? То смо питање поставили научнику Института Славистике РАН Петру Искендерову.

Хашим Тачи је у сваком случају неприхватљива личност за знатан део српског јавног мњења, чак без обзира на то, што данашњи премијер Србије Ивица Дачић, како је он сам рекао, не гаји према њему личну антипатију. Што се тиче Јакупа Краснићија, он је, према мом мишлењу, елеатичнији политичар.

Са тог гледишта, и Београду, и косовским Србима ће с њим бити лакше да се договоре. Мада, с друге стране, личност Фатмира Лимаја је за српску страну неприхватљива. Дакле, одлазак Тачија са политичке сцене Космета би могао, према мом мишлењу, постати позитиван моменат у нормализацији српско-албанских односа.

Вероватно ће Лимај и Краснићи бити у многим питањима еластичнији од Тачија. Међутим, сумњиво је да ће косметски Срби желети да се договарају с оним политичарима, који су били повезани с терористичком ОВК, која је извршила бројне злочине против самих Срба.