Прочитај ми чланак

СРС: Вучић случајем Развојне банке Војводине хоће да сакрије издају Космета (Видео)

0

SRSСрпска радикална странка остаје при принципијелним ставовима да је после питања Косова и Метохије и решавања економских проблема, борба против корупције итекако значајна за грађане Србије и Србију. Оно што СРС и даље тврди је да та борба мора да буде неселективна и бескомпромисна.

Када је оснивана Развојна банка Војводине, СРС је једина партија која је, преко своје посланичке групе, била против тог потеза – из простог разлога, који смо наглашавали: да би требало да се зна шта преузима та банка, на којим принципима настаје и шта се од такве банке очекује. Oспоравали smo оснивање Развојне банке Војводине, јер је њено такво оснивање противзаконито, противуставно и унапред осуђено на пропаст. Нисмо ниједног тренутка сумњали да ли може да на неки начин дође до злоупотребе, јер чим је нешто противуставно и противзаконито, склоно је да ту буде подмићивања, корупције, фалсификата – свега и свачега.

Али, тада смо имали противнике не само у владајућој коалицији, него у свим политичким партијама. Бројкама и словима сви су били јединственог става са је Развојна банка Војводине шанса за развој Војводине. Ми смо рекли да сама чињеница да су сви тако сложни у својим политичким ставовима итекако даје ноту политичке организације Развојне банке Војводине. Она није настала на бази реалне потребе и реалне процене, него је настала на бази препоруке тадашњег гувернера Радована Јелашића и НБС.

Та препорука је дата Влади Војводине и на основу те препоруке је основана Развојна банка Војводине. На челу те развојне банке је био једно време и човек који је представљао НБС, презивао се Јефтић. Јелашић је фактички управљао и са, у периоду када је био стечајни поступак за Металс банку и почетка деловања Развојне банке Војводине – Јелашић читајте Динкић.

Када је дошло до првих афера – подсећам на аферу Шарић – приведени су сви из руководства банке, само није приведен Јефтић и једино није саслушан Радован Јелашић. Јефтић, из нама непознатих разлога није саслушан, а Јелашић из познатих разлога: јер је емигрирао, или, српски речено, побегао у иностранство, дао оставку на место Гувернера. Дакле, чим се појавила афера Шарић. Сви проблеми настају од тог тренутка, пошто је пословање те банке било под апсолутном контролом Јелашића – читајте Млађана Динкића.

Оно што Српска радикална странка наглашава сада, у тренутку када су приведени људи из најужег руководства Развојне банке Војводине, је да ту нема ни правде ни правичности и ниједног слова од искрене борбе против криминала. Да мисле да се боре против криминала, да открију криминал који је наводно почињен у Развојној банци Војводине, био би приведен и саслушан представник НБС и бивши Гувернер Радован Јелашић. Из тог разлога СРС сада изражава сумњу у часне намере свега овога што је везано за Развојну банку Војводине.

Прво: исувише је то политички обојено, исувише је политичког у тим потезима да би се помислило како је у питању само чиста борба против криминала.

Видите да се у последње време актуелизује питање пољопривредног земљишта за које је заинтересован шеик, односно компанија из Емирата. Ево, данас се смењује председник општине Бачка Паланка зао што се успротивио, на неки начин, томе да компанија из Емирата преузме Војну установу „Карађорђево“ , а то је компанија шеика, великог пријатеља увек другог потпредседника Владе Републике Србије.

Дакле, када је у питању борба против криминала видите политичко дозирање и да су начин и методе које се користе у најмању руку сумњиви. Начин борбе је тај да ћете данима и месецима најављивати ко ће бити ухапшен. До сада нигде, или готово нигде у свету није примењиван тај начин. На насловним странама појединих таблоида можете да видите ко је следећи ко ће бити ухапшен, а да ли има реалних разлога – то није битно. Ни да ли постоје чињенице није битно!

Зашто? Па зато што се приведе једно или више лица, па се тек онда траже докази. Најбољи доказ за то вам је случај Мишковић. Већ по ко зна који пут му се продужава притвор. А овде, у случају Развојне банке Војводине, видите колико се дуго најављује и колико се врши притисак да се распишу ванредни покрајински избори. Директно се врши притисак и не либе се да повежу случај Развојне банке Војводине и ванредне изборе. Ми као опозициона странка смо итекако заинтересовани за изборе, за промену политичке воље, али не да се избори одржавају под притиском или да се избори изводе под уценама или претњама.

С друге стране, кад погледате суштину изјава које су даване у вези Развојне банке Војводине, видећете да је шеик пријатељ увек другог потпредседника Владе Републике Србије, итекако заинтересован за земљу којом је располагао Миле Јерковић. Та земља је хипотекарни залог у Развојној банци Војводине. Зар логика ствари не говори: ако дође до ликвидације имовине Развојне банке Војводине, онда је потпуно лакше и са том земљом располагати. Говорим само да ли говори логика у том правцу, не мора да значи…али ми изражавамо сумњу.

Када је реч о компанији „Боровица“, њена лична имовина је и једним делом у пољопривредном земљишту. Ко сада нас може да убеди да крајње намере, између осталог, нису и да се и то земљиште да компанији из Уједињених Арапских Емирата? Читав живот, читаво политичко деловање увек другог потпредседника Владе Србије је подређено шеику. Чак у појединим тренутцима мало чудно изгледа пред камерама, али – да не улазимо у природу тих односа.

Суштина је да се, по сваку цену, Развојном банком Војводине жели извршити додатни притисак како би се расписали ванредни покрајински избори.

Који је следећи метод који је за очекивати? Да неко из Развојне банке Војводине прихвати улогу сведока сарадника. Зашзо би то био изузетак? И раније је, у случају Металс банке, био сведок сарадник. Шта је био крајњи резултат свега тога? Ништа – сведок сарадник је био у кућном притвору годину дана, носио наруквицу као Светлана Ражнатовић. Читава прича се завршава тако што су тадашњи директор Металс банке и његови синови провели више од годину дана у притвору, пуштени , бране се са слободе и нема до дана данашњег ниједног аргумента који би доказао да су криви. Шта је било господином Петровићем?

Годину дана је био у притвору, пуштен, нема ниједног доказа. Шта ће бити са Развојном банком Војводине ако се појави сведок сарадник, па потврди претпоставке другог, и увек другог, потпредседника Владе Републике Србије, да је умешано политичко руководство ДС у Војводини – ето нове приче. Ето и могућности да се додатно уцени Влада Војводине, односно већина у Војводини да се распишу ванредни избори.

А зашто су власти потребни ванредни избори? Па да што пре падне у други план питање Косова и Метохије! То је суштина. То је политичка манипулација. И, стога је СРС идаље на принципијелном ставу да борба против корупције и криминала мора да иде до краја. Не може то да буде воља и жеља једног појединца или политичке партије. Не смеју се професионалци, као што је директор полиције, мешати у политички живот Србије, нарочито када је реч о овако значајној и битној борби.

 Ми, српски радикали, противимо се оваквим уценама и притисцима. Не улазимо у то да ли је руководство Развојне банке починило нешто, јер ће то доказати судови, истражни органи – али смо по убеђењу дубоко против метода којим власт ово ради.