Прочитај ми чланак

СРС тражи закон о заштити ћирилице у Србији

0

БЕОГРАД, 10. марта 2021. (Бета) - Српска радикална странка (СРС) је данас тражила да се што пре донесе закон у Србији којим би се штитила ћирлица.

Та странка је подсетила да је власт још почетком 2018. године најавила „Декларацију о очувању српског језика и кутуре“, али је, изјавио је потпредседник СРС Миљан Дамјановић, тај предлог „закључан у некој тајновитој фиоци и кључ вероватно послат у Брисел“.

Дамјановић је навео да СРС „инсистира“ да се законом који тражи, „дефинише предност ћирилице у односу на латиницу која би служила као помоћно писмо“.

„Све државне институције чији је оснивач држава или имају државни капитал морале би користе искључиво ћирилично писмо“ које би би било обавезно и у правном промету, рекао је он.

Поред тога, „све локалне самоуправе које имају обавезу наплаћивања фирмарине, донеће акт којим ће се регулисати да предузетници и компаније које буду имале испис ћириличним писмо плаћају значајно нижу фирмарину“, рекао је Дамјановић.

Он је нагласио да се ћирилица „све више гуши, а нове апликације, такозване обичне дрануглије које су у употреби, постоје само у латиничном писму“ и „не дозвољавају да пошаљемо, на пример, телеграм из Београда у било који град и општину Србије на ћирилици“.

„Данас то не дају апликације, а пре сто година нису дали Аустроугари и Немци који су забрањивали Србима да пишу ћирилицом“, рекао је Дамјановић, прочитавши сведочење из 1916. године, о томе како је непријатељска полиција поскидала фирме на окупираном подручју Србије и наредила да се пишу латиницом.

„Зашто ми данас чувамо њихово наслеђе. Да ли то има везе с традицијом или отварањем евроунијатских поглавља?“, питао је Дамјановић.

У Уставу пише да су у Србији „у службеној употреби српски језик и ћириличко писмо“, а да се „службена употреба других језика и писама уређује законом, на основу Устава“.