Прочитај ми чланак

СРС: Државно пољопривредно земљиште поделити сиромашнима

0

SRS skupСРС (Панчево) сматра да би државно пољопривредно земљиште на териотији Града Панчева, целе територије Војводине и државе Србије требало дати незапосленим породицима на коришћење на 20 година.

На тај начин све власти (града Панчева, покрајине Војводине и републике Србије) би показала да на конкретан и озбиљан начин желе да решавају нагомилане социјалне проблеме.

Градски одбор Српске радикалне странке у Панчеву захтева од од свих органа власти у Србији да уведу ред у начин коришћења државног пољопривредног земљишта и предлаже да се то земљиште изда у закуп незапосленим породицама, с обзиром на чињеницу да само у Панчеву има преко 11 хиљада незапослених лица, а пољопривредног земљишта 27 хиљада хектара, казао је Петар Јојић, председник Окружног одбора Српске радикалне странке.

– Свакој породици би требало бесплатно дати земљиште на коришћење на 20 година, да би могли да се решавају социјални проблеми. Ово би био први корак у конкретном решавању социјалних проблема на територији Града Панчева и први пут у Србији, како би незапослене породице могле себи да обезбеде егзистенцију. Свака породица би према нашим сазнањима, могла да добије скоро три хектара на коришћење и предлажемо да то буде на 20 година, с обзиром на тешку економску ситуацију, рекао је Петар Јојић, председник Окружног одбора Српске радикалне странке.

Радикали сматрају да би што пре требало да се промени и Закон о државном пољопривредном земљшту.

– Треба спречити пљачку државне имовине, извршити попис државног пољопривредног земљишта по врстама, да ли је приведео намени или није. Треба утврдити колико има пашњака, зашто се пашњаци не враћају сељацима и зашто је дозвољено да пашњаке ору профитери, истакао је Јојић.

СРС ће тражити од актуелне градске и покрајинске власти на увид и преглед државног пољопривредног земљишта, каже Петар Јојић.