Прочитај ми чланак

СРС: Бриселски споразум крши Устав, Уставни суд мора да реагује

0

SRSСрпска радикална странка подноси Уставном суду захтев за оцену уставности Бриселског споразума

 Чланови Председничког колегијума Српске радикалне странке предаће Уставном суду Републике Србије захтев за оцену уставности:

1. Одлуке Народне скупштине Републике Србије о прихватању извештаја о досадашњем процесу политичког и техничког дијалога са Привременим институцијама самоуправе у Приштини уз посредовање Европске уније, укључујући процес имплементације постигнутих договора од 26. априла 2013. године („Службени гласник Републике Србије”, број 38/2013),

2. Одлуке Владе Републике Србије којом је прихватила Први споразум о принципима који регулишу нормализацију односа, постигнут у дијалогу о Косову и Метохији у Бриселу од 22. априла 2013. године, која није објављена у Службеном гласнику Републике Србије.

 Подсећамо да је Српска радикална странка 26. априла, упркос полицијској забрани, одржала протестни скуп испред Народне скупштине Републике Србије, у време док су народни посланици расправљали о Бриселском споразуму.

Заменик председника Српске радикалне странке Немања Шаровић, тада  је рекао да нико нема мандата да се одрекне Косова и Метохије зарад добијања датума почетка преговора о приступању ЕУ, као и да ће Српска радикална странка пред Уставним судом оспорити како одлуку Владе РС тако и евентуалну скупштинску одлуку о прихватању срамног Бриселског споразума.

Истовремено, Шаровић је поручио да се Српска радикална странка најоштрије противи идеји о спровођењу референдума о Бриселском споразуму јер српском народу није потребан референдум да бисмо знали да је Косово и Метохија српско, те да би резултат било каквог референдума био онакав какав одговара издајничком тројцу Вучић, Дачић, Николић који под контролом држе све медије и  који би референдумско питање дефинисали у складу са својим интересима.

Захтев за оцену уставности „Бриселског споразума“ биће предат на писарницу Уставног суда у Немањиној бр. 26, у уторак, 7. априла 2013. године, тачно у 9:30 часова.