Прочитај ми чланак

Скот Ритер за руске медије: Не дозвољавам да ми влада квари расположење

0

Бивши амерички обавештајац објашњава да, на основу Устава САД, сви грађани имају право на слободно кретање

Бивши амерички обавештајац Скот Ритер је за телевизију „Русија 1“ потврдио да му није уведена никаква врста ограничења кретања и да одузимање његовог пасоша пре лета у Русију зарад учешћа на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу представља кршење права и Устава САД.

„Још ми нису вратили пасош. Покушавам да на ово гледам са дозом хумора. Не дозвољавам да ми влада квари расположење“, рекао је Ритер.

 

Како је објаснио, на основу петог амандмана Устава САД сви грађани имају право на слободно кретање, осим у случају да су неком конкретно уведена ограничења кретања

.

„Мени није ограничено кретање. Прошле године сам два пута путовао у Русију и није било проблема. Али сада, изгледа, не желе да одем. Ово је јасно кршење правила и Устава“, поручио је Ритер.

„Желео сам да дођем у Русију и учествујем на Форуму. У Њујорку, непосредно пре уласка у авион који је летео за Истанбул, позвали су ме полицајци и граничари и одузели ми пасош, без образложења. На моје питање зашто то раде рекли су да је то наредба Стејт департмента“, указао је бивши амерички обавештајац.

Раније је портпарол Крмља Дмитриј Песков рекао да, ако бивши обавештајац САД нема ограничења да путује у иностранство, одузимање пасоша није ништа друго до помахнитала кампања против одржавања контаката између америчких и руских грађана.

Одузимање пасоша је била планирана акција америчке владе, рекао је раније Ритер у емисији „Аск инспектор“, објављеној на Иксу.